Värma stugan med Bitcoinminer

Vi har träffat pseudonymen Bitcoin Casita som värmer sin sommarstuga med Bitcoin. Ja det låter osannolikt men det är sant.

Bitcoin Casita äger en sommarstuga i ett koloniområde och stugan används flitigt av familjen på sommarhalvåret. På vintern däremot står stugan oanvänd men den måste hållas uppvärmd till cirka tio grader för att inte få fuktskador eller drabbas av sönderfrusna ledningar. 

Familjen har tidigare använt elradiatorer igång på låg effekt under vintrarna för att stugan skall hålla rätt värme. 

– Att värma upp stugan blir ju bara en ren kostnad och som att elda för kråkorna. Därför tyckte jag att det var en bra idé att pröva att ersätta mina elradiatorer (2x600W) med en äldre och billig bitcoinminer för att både hålla stugan uppvärmd, lära mig mer om mining samt att bidra till Bitcoinnätverket, säger Bitcoin Casita.

 

Värma huset med spillvärme från Bitcoinminer 

Bitcoinmining är energikrävande och minern blåser ut varm luft, därför passar den bra som värmekälla. Nackdelen är att den väsnas tämligen mycket men i detta fall är det ingen som störs av ljudet.

 

Välja ny eller gammal bitcoinminer för att värma huset?

En ny och modern bitcoinminer kostar omkring 120 000 kr men förra generationens miners som idag inte är fullt lönsamma, i förhållande till sin avkastning kontra elförbrukningen, kan köpas begagnade för några tusenlappar. I just Bitcoin Casitas fall, som ändå har en grundförbrukning för att hålla sin stuga uppvärmd var det en lyckoträff att köpa en begagnad Antminer s9 13,5 Th via Blocket i vintras.

Under perioden januari till nu har Bitcoin Casita förbrukat 790 kWh ström, vilket är att jämföra med 365 kWh samma period föregående år. Elörbrukningen i stugan blev lite mer än fördubblad genom att värma den med en bitcoinminer istället för med elradiatorer. Men samtidigt fördubblades även inomhusklimatet från 10 till 20 grader pga minern.

Elpriset har varit onormalt högt denna vinter och har påverkat kalkylen för miningens lönsamhet men Bitcoin Casita har räknat ut att trots han betalat ett överpris för sina satoshis som genererats från miningen i stugan så är det ändå till självkostnadspris eftersom han slapp ha andra energiförbrukande värmekällor igång. 

– Skulle jag köpt samma mängd satoshis som miningen för att värma stugan genererat och haft elradiatorerna på hade slutsumman blivit ungefär densamma, säger Bitcoin Casita.

 

Avslutningsvis tillägger Bitcoin Casita:

– Jag har rörligt pris via Tibber för elförbrukningen. Därmed kan jag dra nytta av den billigare kvälls- och nattaxan. Efter lite efterforskning lyckades jag via BraiinsOS som är en miningpool få tag i en programmeringssträng som möjliggör att klocka ner maskinen till 1000W under dagtid (07-22), för att sedan klocka upp den till sin maxkapacitet om 1380W under kvällstid (22-07). Hade elpriset legat i lite mer normala nivåer så hade den gärna fått gå på max dygnet runt, men jag kände att det fanns anledning att spara in lite här. Samtidigt är det ju också här mining i allmänhet fyller en funktion i att utnyttja elnätet på bästa sätt. Jag valde att avstå förbrukning under dagtid då behovet i samhället är som störst, samtidigt som jag nyttjar den mer under tiden då landet ligger och sover och behovet av elförbrukning är lågt.

 

Stugan har varit varmare än nödvändigt

Bitcoin Casitas stuga höll 10 grader förra vintern. Denna vinter var temperaturen i stugan 20-27 grader på grund av att minern ersatte radiatorerna. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att dra ner på värmen som skickas ut ur minern så därför har stugan egentligen varit varmare än nödvändigt och därmed dragit mer ström än den hade behövt. Därför är det rimligt att anta att en större stuga eller utrymme också kan underhållsvärmas med en enkel s9-miner till samma kostnad.

 

Torka ur källaren eller värma växthus 

Användningsområdena för miners är många. Ska du tex värma ett växthus, ett trapphus, torka ur en källare, eller göra en luftsluss kan en äldre miner vara något för dig.

Förra generationens Bitcoinminers är inte lönsamma att driva för att tjäna bitcoin men har du redan en elförbrukning för värme kan du enkelt sätta in en äldre s9-miner för ett par tusenlappar och tjäna tillbaka lite Bitcoin samtidigt som du värmer upp ditt utrymme. 

 

FAKTA Bitcoin Casitas mining-kalkyl

S9 miner inköpt begagnad för 3000 kr 

2 st elradiatorer a’ 600W kostar ca 3000 kr beroende på märke

Stugan är 20 kvm

Temperaturen i stugan varierade mellan 20-27 grader trots vissa väldigt kalla dagar, varför upplägget skulle fungera även på större yta.

Snittförbrukning miner 790 kWh/månad vid 1000W dagtid och 1380 W nattetid, alla månader.

Full effekt dygnet runt skulle förbruka ca 995 kWh

Snittförbrukning elradiator 365 kwh/mån under de kalla månaderna nov-mars

Differens, merförbrukning, att ha en S9 miner som värmekälla: + 425 kWh/mån. Men dessa 425 kWh i merförbrukning har i Bitcoin Casitas fall genererat i genomsnitt 6350 satoshis per dag, eller 190 000 satohis = 0.0019 BTC per månad, vilka till dagens kurs kan säljas för 790 kronor.