Världens riksbankschefer samlas i Stockholm 

Denna vecka arrangerar Sveriges Riksbank ett internationellt symposium i samband med att Stefan Ingves slutar som riksbankschef.

Det är lätt att tro att Sverige är ett litet obetydligt land i norra Europa. Så är dock inte fallet, Sverige är en nyckelspelare i världspolitiken trots sin lilla storlek. Sverige har världens äldsta centralbank och avgående riksbankschefen Stefan Ingves har tunga internationella uppdrag, bland annat som vice ordförande i Bank of International Settlements som grundades 1930. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har haft tunga uppdrag för IMF, Internationella Valutafonden. Andra svenska ekonomiska tungviktare är familjen Wallenberg, vars ordspråk är att verka men inte synas. Nobelpriset delas ut från Sverige och det inofficiella priset i ekonomi är instiftat av Svenska riksbanken. Den som tror att Sverige är en plutt på den geopolitiska kartan har helt enkelt fel. 

 

Läs också: Världens äldsta centralbank

 

Nu samlas alltså världens främsta inom centralbanksväsendet i Sverige för en internationell konferens. Seniora företrädare från ett antal centralbanker samt framstående akademiker kommer att delta i fyra paneler som behandlar centralbanksoberoende ur olika synvinklar – klimat, betalningar, mandat och global policy-koordinering.

Bland paneldeltagarna hittas bland annat Jerome Powell, chefen för den amerikanska centralbanken FED, Tiff Macklem från Kanadas centralbank och Andrew Baily från Bank of England. Bank of Japans chef kommer också, likaså Isbel Schnabel från ECB:s styrelse. 

Svenska Cecilia Skingsley med koppling till både BIS och Riksbanken talar. Ett tiotal professorer är också inbjudna att tala och delta i panelsamtalen.

 

Läs också: Svenska e-kronan världsledande i utformandet av CBDC

Panelsamtalen kallas:

Panel 1: Central bank independence and new risks: climate

Panel 2: Central bank independence and the development of payments and central bank digital currencies

Panel 3: Central bank independence and the mandate – evolving views

Panel 4: Central bank independence and policy coordination in a globalized world

 

https://www.riksbank.se/globalassets/media/konferenser/2022/riksbanken-arrangerar-internationellt-symposium-om-centralbankers-oberoende.pdf