Vadet: “Bitcoin till 1 miljon dollar om 90 dagar”

Under helgen har en diskussion om bitcoins pris tagit fart på bland annat Twitter. Ett vad mellan två inflytelserika finansprofiler om huruvida den amerikanska dollarn är på väg mot hyperinflation har fått stor uppmärksamhet. 

James Medlock twittrade “jag slår vad om en miljon dollar att USA inte når hyperinflation”. Han fick snabbt mothugg att det var ett enkelt vad, eftersom att om han förlorar behöver han betala med hyperinflaterade (i praktiken värdelösa) pengar.

En som tog vadet var Balajis som menar att bitcoin kommer nå 1 miljon dollar inom 90 dagar på grund av att hyperinflationen kommer slå till. I en serie tweets presenterar Balajis sin tes om hur dollarn håller på att förlora sitt värde och att alla banker är insolventa och ljuger. 

 

Läs också: Bitcoin skulle ju stå emot inflation?

 

Åsikterna om Balajis djärva prisgissning går isär. Många menar att handlar om ett “stunt” eller marknadsföringsknep. Om han idag äger bitcoin för 25 miljoner dollar och kursen så “bara” dubbleras på grund av den hype som uppstår runt vadet, kan han räkna hem 25 miljoner dollar i vinst men betala 1 miljon dollar för att förlora vadet.

På Btcswe News är vi mycket tveksamma till den här typen av prisförutsägelser. Köp bitcoin för pengar du inte behöver i närtid, och absolut inte på grund av vad någon säger att värdet ska vara vid ett visst datum. Det oaktat kan kursen öka till viss del på grund av girighet och spekulation. 

Det är ingen hemlighet att dollarn och alla andra fiat-valuta tappar köpkraft via inflation. Jack Dorsey twittrade för drygt 18 månader sedan att “hyperinflationen kommer ändra allt, det händer just nu”. 

Även om miljonen inte nås kommer fler människor, om vadet blir känt utanför bitcoinkretsar, belysa att banksystemet har en hel del brister. 

 

 

Relaterad artikel: Jack: Bitcoin kommer ersätta dollarn