Vad är Bitcoin? Frågor och svar 2020 – BTCSWE

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor är det gemensamma samlingsnamnet på olika digitala betalningsmedel, det vill säga virtuella pengar. Gemensamt för kryptovalutor är att de använder kryptografi som är en teknik för säker kommunikation. De flesta kryptovalutor har även decentraliserade system som är baserade på den så kallade blockkedjeteknik, en distribuerad teknologi som är både transparent och oföränderlig. Den första kända kryptovalutan som skapades var Bitcoin och de kryptovalutor som tillkommit efter Bitcoin går idag under samlingsnamnet ”Altcoins”.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en global kryptovaluta som finns tillgänglig digitalt. Den distribueras via internet och man hanterar den genom så kallade digitala plånböcker. Där vanliga valutor hanteras av en centralbank finns det ingen central auktoritet som bestämmer över Bitcoin. Bitcoin går att jämföra till viss del med guld eftersom det endast finns ett begränsat utbud och heller ingen central organisation som bestämmer över guldet. Valutan kan också skickas mellan personer utan några mellanhänder likt kortföretag eller banker. Precis som många andra kryptovalutor är Bitcoin baserad på blockkedjeteknik.

Vad är blockkedjeteknik?

Den så kallade blockkedjetekniken är enkelt uttryckt en nätverks- och databasstruktur. Den lanserades brett med kryptovalutan Bitcoin 2009 och kan närmast jämföras med en digital offentlig journal över alla transaktioner som sker. Transaktionerna är anonyma – men alla kan se att de sker. Bitcoin bygger på mjukvara med öppen källkod för att skapa ett så kallat decentraliserat nätverk som har en intern incitamentsstruktur. Denna möjliggör ett säkert, globalt och transparent register som är öppet för alla att använda. Inga enskilda parter kontrollerar det. Ordet blockkedja kommer ifrån att transaktioner och information registreras löpande och att det ej går att ångra eller ändra i efterhand. Detta sker i en ständigt växande kedja av kryptografiskt sammanlänkade och tidsstämplade datablock.

Vem uppfann Bitcoin?

2008 registrerades domänen Bitcoin.org. Samma år publicerades en vetenskaplig uppsats med titeln “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Den som publicerade texten var antingen en person eller en organisation som använde sig av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Den rätta identiteten bakom pseudonymen är fortfarande okänd idag och det finns många teorier och myter om vem det skulle kunna vara som ligger bakom Bitcoin. Den vetenskapliga uppsatsen presenterade blockkedjetekniken och dess koncept, där det beskrivs som ett open source-system som ingen äger. Alla kan istället ta del av programmet och utveckla det.

Hur köper man Bitcoin?

De vanligaste tillvägagångssätten när man vill köpa Bitcoin är att antingen köpa dem privat av någon som redan har, eller så skaffar man dem på nätet genom en växlingstjänst eller en börs. Det går även att “gräva” fram Bitcoin med hjälp av kraftfulla datorer genom s.k. mining, men det är tekniskt komplicerat och inget som beskrivs här. När man köper Bitcoin på nätet är det vanligaste sättet att man för över en valfri summa traditionella pengar likt kronor eller euro för att i utbyte få Bitcoins. Det finns flera sidor på nätet där man kan göra detta. BTCSWE är en av dessa där du till exempel kan köpa Bitcoin med BankID. Dina Bitcoin förvarar du därefter i din egen Bitcoinplånbok.

Vad är en Bitcoinplånbok?

En krypotvaluta existerar enbart digitalt. Har man Bitcoin förvaras dessa i en så kallad Bitcoinplånbok. Du kan välja att skapa en plånbok online men du kan även beställa en så kallad “hardware wallet” som är en fysisk digital plånbok du kan förvara hemma. Med en Bitcoinplånbok får du som användare tillgång till dina Bitcoinmynt via offentliga och privata nycklar. Detta kan liknas vid systemet för e-post om man vill. För att kunna ta emot ett e-postmeddelande måste du först dela med dig av din e-postadress. På samma sätt måste man dela med sig av sin offentliga nyckel eller plånboksadress för att kunna ta emot Bitcoin. För att komma åt dina kryptovalutor behöver du även ett lösenord, som i det här fallet är din privata nyckel. Den offentliga adressen till din plånbok kan du alltid dela till andra utan att vara orolig. Din privata nyckel behöver du däremot hålla hårt i och aldrig avslöja för någon annan.

Är kryptovalutor säkert?

Det finns alltid en risk att du kan tappa bort eller bli bestulen på dina Bitcoin när du själv kontrollerar dina tillgångar. Din plånbok riskerar att bli hackad och dina filer kan även försvinna om du inte har en backup. Om du däremot ser till att följa goda råd om hur du ska hantera plånboken och ser till att ha backup är risken trots allt liten. Se till att hålla hårt i din privata nyckel till plånboken och aldrig avslöja den för någon annan.

Vad är Bitcoin värt?

Det finns bara en bestämd mängd Bitcoin i världen som kan brytas, nämligen 21 miljoner. Därför sätts värdet på valutan helt och hållet av den efterfrågan som finns på marknaden. Likt andra valutor finns det därför heller ingen garanti för att Bitcoin i framtiden har samma värde som det har idag.

Är Bitcoin en god investering?

Bitcoin har ingen formell utgivare och det är en valuta som inte omfattas av gemensam lagstiftning från flera olika länder. Det innebär i praktiken att ingen garanterar värdet på Bitcoins, utan det styrs av vad någon annan är redo att betala vid ett visst tillfälle. Bitcoin är främst ett betalningsmedel men eftersom värdet på valutan har ökat kraftigt har den även blivit intressant för investerare. Som ett rent investeringsobjekt är det en instabil och flyktig valuta eftersom värdet har varierat kraftigt både upp och ner. Dessutom saknas det konsumentskyddande regler. Detta är några av anledningarna till att Finansinspektionen i Sverige har varnat för att placera pengar i virtuella valutor. Man menar att det för konsumenter är en olämplig placeringsform. Du som konsument får bära hela risken eftersom det är en verksamhet som inte är reglerad. Men som en påläst investerare går det självklart att göra goda affärer även fast det är förknippat med risk.

Måste man deklarera Bitcoin och andra kryptovalutor?

Enligt Skatteverket kan kryptovaluta inte likställas med utländsk valuta. Det innebär med andra ord att det anses vara en investering. Därmed ska eventuella vinster kapitalvinstbeskattas. Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du därför redovisa detta. Det görs till Skatteverket i samband med att du gör din deklaration. Har du haft tur och gjort vinst ska du med andra ord betala skatt på din vinst. Om du istället har gjort förlust har du möjlighet att dra av en del av den. Läs mer på Skatteverkets webbplats.

Du som är privatperson ska deklarera dina kryptovalutor om du till exempel har:

  • Sålt kryptovaluta
  • Bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • Bytt en kryptovaluta mot en så kallad FIAT-valuta, till exempel euro eller dollar.
  • Betalat med kryptovaluta vid köp av en vara eller en tjänst.
  • Lånat ut kryptovaluta
  • Använt kryptovaluta som spelinsats

Redo att köpa Bitcoin?

På btcswe kan du köpa Bitcoin från 500 kr till 50 000 kr genom direkt banköverföring där du enkelt och säkert signerar med ditt BankID. Klicka här för att se hur du köper.