Vad är BIP – Bitcoin Improvement Proposal?

Olika BIP:s har skett genom åren. Vissa accepteras, andra refuseras. BIP är en förkortning av Bitcoin Improvement Proposal och går att ungefär att översätta till Förbättringsförslag för Bitcoin. Programmerare och utvecklare som frivilligt jobbar med bitcoins kod kommer ofta med olika förslag för att förbättra bitcoin. Stora förändringar är i stort sett omöjligt att få igenom utan det handlar främst om mindre förändringar som förbättrar det som redan fungerar.

Den senaste i raden är BIP 329 som ger användare möjlighet att sätta etiketter på sina transaktioner och att dessa följer med om man skulle byta bitcoinplånbok.

Idag finns standarder för hur adresser och transaktioner visas och utförs. Bland annat regleras detta med BIP39, BIP32, BIP44 med flera. De stöds av alla större plånböcker och tillåter användare att enkelt flytta mellan olika plånböcker. Det finns dock ingen definierad standard för att överföra etiketter som användaren kan ha använt på transaktioner, adresser, publika nycklar, ingångar, utgångar eller xpub i sin plånbok. 

 

Läs också: Vad är BIP 119?

 

Unspent transaction output, UTXO, är de bitcoin (eller delar av bitcoin) man har i sin plånbok som går att spendera. I plånboken ser användaren alla sina transaktioner, även de med spenderade medel som är tomma. 

Uppgraderingen som görs syftar till att en bitcoinägare lätt kan se varifrån respektive del av deras bitcoin kommer. Detta kan i förlängningen göra att mindre privat information läcker.

Etiketter ger värdefull vägledning i detta avseende, och har till och med blivit obligatoriska när du spenderar i flera bitcoinplånböcker. Genom att tillåta användare att importera och exportera sina etiketter på ett standardiserat sätt säkerställs att de inte upplever låsning till en viss plånboksapplikation.

För att en BIP ska bli tillgänglig för vanliga användare krävs att deras plånbokleverantör eller app väljer att uppdatera och implementera det nya förslaget som röstats fram. T.ex. att Ledger Live släpper en nya version av sin mjukvara där BIP 329 finns inkluderad. 

 

Mer om BIP 329 finns på dess GitHub-sida: https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/bip-0329.mediawiki