Utmaning: Knäck en bitcoinplånbok – få innehållet

Btcswe news har tidigare skrivit om hur svårt det är att på måfå gissa en bitcoinplånboks seedphrase, och därmed komma åt den privata nyckeln som möjliggör att spendera innehållet i plånboken. 

Nu har Wasabi wallet tillsammans med Blockstrem, Trezor och BTC Pay och en rad andra företag inom bitcoin skapat en utmaning där de ska fylla på en plånbok med bitcoin och vartefter avslöja vissa ord i plånbokens seedphrase för att se hur lång tid och hur många ord på rätt plats som krävs för att en dator ska kunna gissa rätt. Detta brukar kallas brute-foce, att gissa bitcoinnycklar. 

 

Läs också: Vikten av att äga sina egna Bitcoin-nycklar 

 

En seed kan ha 12-24 ord och dessa ord väljs slumpvis ur en lista med 2048 olika ord. Antalet kombinationer är i princip oändligt och det skulle ta till tidens ände att gissa en plånboks privata nyckel där det finns ett saldo. Det är mer sannolikt att samma person vinner högvinsten på eurojackpot 9 gånger i rad än gissar sig fram till en bitcoinplånbok med pengar på.

Företagen bakom utmaningen vill visa vikten av att äga sin nycklar själv och påvisa att säkerheten blir svagare när några ord blir kända. Därför ska företagen via Twitter avslöja ett ord med jämna mellanrum och användare kan testa orden och försöka knäcka den privata nyckeln. Den som lyckas får plånbokens innehåll. 

En hårdvaruplånbok med 24 slumpvis ord från bitcoins mnemonic-list som inte lagras online eller där ägaren inte avslöjar några ord är i dagsläget helt säkert.

https://www.huntingsats.com/