USA:s inflation skenar

Officiell data visar att den amerikanska konsumentprisindex, alltså måttet för hushållens inflation, låg på 6,2 procent i oktobermätningen. Det är den högsta nivån sedan 1980.

“40% av alla amerikanska dollar i existens är skapade de senaste 18 månaderna. Det är den främsta orsaken till inflation. Spär man ut penningmängden kommer det krävas mer pengar att köpa samma varor och tjänster.” – Christopher Eriksson,  VD Btcswe 

Det finns flera sätt att mäta inflationen, varav KPI, konsumentprisindex är det mest träffsäkra måttet som visar hushållens faktiska inflation. Det andra måttet man ofta talar om är kärninflationen och den är mer på nationell nivå och berör centralbankens penningpolitik och det underliggande inflationstrycket och säger därför inte så mycket om varornas prisuppgång som påverkar hushållens ekonomi.

Inflationen har flera gånger de senaste åren varit högre än prognoserna. Det finns ekonomer som menar att inflationen är tillfällig och beror på efterdyningarna av Coronakrisens påverkan på den globala leveranskedjan. Det är också en stor brist på vissa viktiga elektronikdelar som behövs till fordonsindustrin som lett till att driva upp priserna på begagnade bilar, vilket också påverkar konsumentprisindex. 

– Det är intressant att man säger att det är högsta inflationen sedan 1980, frågan är hur inflationen såg ut före det och varför ingen talar om den. Vi vet att inflationen började skena 1971, när USAs president Nixon klev av guldstandarden och hela sjuttiotalet såg hög inflation, säger Christopher Eriksson, VD Btcswe.

 

https://www.investopedia.com/articles/economics/09/1970s-great-inflation.asp

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/11/10/rekordhog-usa-inflation.html

https://fred.stlouisfed.org/series/WM2NS