USA bankrutt 

USA kan komma att behöva ställa in sina betalningar den 1 juni enligt finansminister Janet Yellen. Storbanken Goldman Sachs bedömer att den verkliga deadlinen är runt den 8-9 juni. 

Om USA behöver ställa in sina betalningar skulle det det ge enorma kedjeeffekter över hela världen och även äventyra dollarns reservvalutastatus. Toppchefer från 146 stora företag i USA har uppmanat Biden och kongressledamöter att agera snabbt för att förhindra en betalningsinställelse och varnat för “katastrofala konsekvenser”. 

 

Se också: Skuldtaket har höjts 78 gånger 

 

Det var i en intervju i programmet Meet the Press på NBC som Janet Yellen nyligen sa:

– I mitt senaste brev till kongressen angav jag att vi förväntar oss att inte kunna betala alla våra räkningar i början av juni och möjligen redan den 1 juni. Och jag kommer att fortsätta uppdatera kongressen, men jag har definitivt inte ändrat min bedömning. Så jag anser att det är en strikt tidsfrist.

 

USA:s regering förväntar sig dock vissa skattebetalningar den 15 juni, vilket skulle ge viss intäkt. Dock menar Yellen att skatteintäkter och utgifter är osäkra, och på det stora hela bedömer hon att sannolikheten att USA ska kunna betala alla sina räkningar är små.

– Det har varit mycket diskussion om 14:e tillägget, och som president Biden sa … verkar det inte som något som skulle kunna användas på ett lämpligt sätt i dessa omständigheter, med tanke på rättslig osäkerhet kring det och med tanke på den snäva tidsram vi har. Så min innerliga förhoppning är att kongressen kommer att höja skuldtaket, fortsatte Yellen.

Läs också: USA:s finansminister alltmer positiv till krypto 

Janet Yellen menar vidare att om skuldtaket inte höjs kommer det att krävas svåra val om vilka räkningar som inte kommer kunna betalas.