Undvik att bli lurad av ”bitcoin-bedragare”

Många bitcoin- eller kryptovaluteägare har nog fått ett samtal på mobilen från någon som säger sig representera en kryptobörs som just hittat ett gammalt konto med en större summa pengar på, som tillhör den nyss uppringda.

Hur telefonnumren till kryptovaluteägare sprids finns olika teorier om. Det kan handla om att företag ringer på måfå till olika telefonnummer men mest troligt handlar det om dataintrång hos betrodda mellanhänder eller att informationen sålts vidare. Härom året hackades plånbokstillverkaren Ledgers databas och i somras läckte hela Celsius networks kundregister ut. Nu ryktas det att användaruppgifter till alla som hade konto hos den just kollapsade kryptobörsen FTX finns tillgängligt på internetforum.

 

Guide : Så skaffar du en kryptoplånbok

 

De som finns i den här typen av register äger troligen bitcoin eller kryptovaluta blir bedragarnas slutsats och de inriktar sig därför på den målgruppen med sina phishing-mail och nästan aggressiva telefonterror. 

Nu är rapporteras det återigen i traditionell media om att någon stackare blivit lurad i en ”bitcoin-bluff”. Det är tråkigt att folk blir lurade men det har egentligen inget med bitcoin att göra mer än att bedragarna använder bitcoins goda namn och rykte. 

Ett vanligt tillvägagångssätt är att den lurade blivit uppringd av någon som utger sig att komma från en kryptobörs och ska hjälpa till att återbetala de bortglömda pengarna. Antingen får man logga in på en webbsida eller ladda ner en app och sedan går något fel och man blir av med pengar. 

 

Läs mer: Certifikat eller riktiga Bitcoin – detta är skillnaden

 

Andra bedragare har även satt upp sofiskterade hemsidor som säger sig avslöja bedrägerierna inom krypto och kan mot en avgift hjälp den som blivit lurad. Mot förskottsbetalning ska man få hjälp som sedan aldrig kommer.

Ett bra sätt att skydda sig mot detta är att köpa bitcoin och sedan skicka dem till sin egen plånbok där man själv håller de privata nycklarna, den så kallade seedphrasen.