Tesla sålde 75% av sina Bitcoin

Tesla släppte sin kvartalsrapport igår och där framgår det att bolaget på grund av likviditetsbrist sålt en majoritet av sina bitcoin, värt 936 miljoner USD, till en genomsnittlig kurs om 28 000 USD. Bolaget skriver i sin kvartalsrapport att de tror på bitcoin långsiktigt men att dess volatilitet påverkar bolagets lönsamhet och att man därför hellre har kontanta medel.

Det var under första kvartalet 2021 som Tesla började köpa på sig bitcoin och deras beräknade genomsnittliga inköpspris är 31 000 USD per bitcoin. Totalt gjordes en sammanlagd investering på 1,5 miljarder USD. Vid tidpunkten meddelade Tesla också att de skulle börja sälja bilar i bitcoin men backade på den punkten kort efter och hänvisade till bitcoins energikonsumtion.

Elon Musk kommenterade försäljningen med att Tesla i framtiden kanske köper tillbaka men i dagsläget blir det en “side show to the side show” att hålla på med kryptovaluta, eftersom bolagets främsta mål är att snabba på övergången till förnybar energi. 

Även under 2021 sålde Tesla bitcoin för att förbättra sitt kassaflöde. I dagsläget är Teslas återstående Bitcoin värt 218 miljoner USD.

 

– För Teslas del är det positivt att fokus handlar om att man sålt Bitcoin snarare än att försäljningen beror på att det behövs pengar till den dagliga verksamheten. Tesla är ett av världens mest subventionerade företag och deras affärsmodell skulle inte fungera om det inte var för allt politiskt beslutade stöd de får, säger Christopher Eriksson, VD på Btcswe. 

 

https://fortune.com/2022/07/21/elon-musk-tesla-bitcoin-sale-loss-impairment-dogecoin-q2-earnings/

https://cryptobriefing.com/tesla-sold-75-percent-of-its-bitcoin-in-the-last-quarter/