Terra Luna kollapsade – nu värt 0

De senaste dagarna har varit svettiga för kryptoinvesterare. Bitcoin har tappat cirka 20% i maj och handlas nu 60% under sitt All Time High i november. Dock är det en avsevärd skillnad på just Bitcoin och övriga kryptovalutor och det fick marknaden bevis på med fallet Terra.

Som från ingenstans dök Terra upp förra året och kursen ökade stadigt. Blockkedjan skulle göra en mängd olika saker såsom NFT, smarta kontrakt, staking och lending samt ha en egen stablecoin. Det fanns även möjlighet till 20% “garanterad” avkastning utan att behöva sälja sina coins. Som mest handlades en Terra för 120 US-dollar i början av april.

 

Hur det gick till

Terra skapade en algoritm för att ha en stablecoin som alltid ska vara värd 1 USD. Om deras stablecoin UST sjunker under 1 dollar så skapas nya UST och för att kompensera det så förstörs samma mängd Terra-coin. Omvänt var meningen att om UST stablecoin blev värt över 1 dollar så skulle algoritmen bränna UST och skapa nya Luna-coins. 

Luna i sin tur fick sitt värde från Bitcoin. När Bitcoins kurs sjönk fick Terra problem att hålla värdet på sitt stablecoin och det resulterade i en dödsspiral för både UST och Terra som sög värdet ur varandra. Under sista 2 dygnen skapades miljarder nya Terra-coins och det blev hyperinflation.

 

Blockkedjan stoppades 

Sent på kvällen den 12 maj stängde utvecklarna av blockkedjan och Binance tog bort den från sin plattform. Det är i sig en varningssignal, en blockkedja som kan stoppas från ett block till en annan är ingen riktig blockkedja.

 

Terra-Luna blev en ögonöppnare för många. Krypto är riskabelt. Det går att tjäna stora pengar på memecoins och altcoins men merparten förlorar pengar. 

 

Läs även: Instabilt stablecoin rasade

Btcswe tror mest på Bitcoin

Från Btcswe News sida har vi inte bevakat eller skrivit om detta coin och dess blockkedja överhuvudtaget. Redan från start tyckte vi på Btcswe att det lät för bara för att vara sant. 

Vi fokuserar på de långsiktiga möjligheterna som Bitcoin ger. Bitcoin har varit med i 13 år och varit ohotad etta sedan start. Övriga coins kommer och går. Varje år är det nya coins som ska utmana Bitcoin eller bygga göra något som Bitcoin inte kan.

 

Var försiktig där ute. Spekulera bara ned pengar du har råd att förlora, ha en strategi och tänk långsiktigt.

 

Generell varning: Memecoins rusar – det kan gå att tjäna en slant men var försiktig