Svenska myndigheter nättrollas av president

Den kände makroanalytikern, finansmannen och poddaren Preston Pysh twittrade i natt till El Salvadors president Nayib Bukele och hänvisade till en artikel om att svenska myndigheter vill förbjuda Bitcoinmining för att rädda klimatet. Pysh frågade ironiskt om Bukele kunde stänga av sina vulkaner. (Btcswe:s artikel om hur El Salvador skall använda vulkanenergi till att utvinna Bitcoin)

Som Btcswe tidigare rapporterat så skrev nyligen de båda generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Finansinspektionen en artikel på DN Debatt att utvinning av kryptovaluta borde förbjudas av miljöskäl. De menar att Sveriges möjligheter att klara Parisavtalet hämmas av “energislukande produktion av kryptovalutor” enligt inledningen i debattartikeln. Deras förslag var att förbjuda så kallad proof of work-mining, sättet som Bitcoin utvinns på.

 

Nu har deras kritik rönt internationell uppmärksamhet. Bland annat skriver Euronews om generaldirektörernas utspel.

 

President Bukele twittrade sitt svar till Pysh, vilket i skrivande stund har 6000 gillamarkeringar och 900 retweets:

“Den (vulkanerna) kommer att stängas av av sig själv, men de svenska myndigheterna kan behöva vänta ett par miljoner år på det. Om mänskligheten fortfarande finns kvar, kommer vi förmodligen att utnyttja kraften från galaxens centrum vid Vintergatan”

Erik Thedéen är generaldirektör på Finansinspektionen och Björn Risinger på Naturvårdsverket. Deras kritik är riktad i huvudsak mot Bitcoin, men även andra kryptovalutor som använder så kallad Proof of Work i den process som används vid utvinningen av kryptovalutan och säkerställer säkerheten i nätverket. 

 

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.