Svensk inflation fortsätter stiga 

Igår offentliggjorde Statistiska Centralbyrån inflationssiffrorna för augusti månad. Återigen ökar inflationen och landade på 9,0%. Det är en uppgång från juli, då inflationstakten var 8,0% på årsbasis. Månadsförändringen från juli till augusti var 1,5 procent

– Kraftigt stigande elpriser bidrog till den höga inflationstakten i augusti, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Stigande räntekostnader, högre elpriser och att livsmedelpriserna ökat är de främsta orsakerna till ökande inflation enligt SCB. Utrikes flygresor och drivmedelspriserna har sjunkit något i pris och höll därför ner inflationen.

Inflationstakten enligt KPIF steg från 6,6 procent till 6,8 procent i augusti.

 

Läs också: Inflationen fortsatt hög

 

Nödvändiga varor ökar mest

Elpriserna har ökar 29% på en månad medan utrikes flygresor sjunkit med 25,6%

Den som har det tufft ekonomiskt kan välja bort paketresor medan elbehovet ökar under de kalla månaderna och är nödvändigt för de basala behoven. Inflationen som direkt berör låg- och medelinkomsttagare är avsevärt mycket högre än de rapporterade siffrorna.

 

Twitterkontot guld_och_grona har under 19 månader följt prisutvecklingen på mat i sin lokala Willysbutik och konstaterar att matvarorna i korgen ökat med 27%.