Stort internationellt samarbete mot krypto

Justitiedepartementet i USA meddelade i fredags att amerikanska och brittiska myndigheter har slutit ett samarbetsavtal som innebär att olagliga aktiviteter och transaktioner med kryptovaluta kommer bevakas hårdare. FBI rapporterar att de höga priserna på många kryptovalutor gör det lönsamt att använda kryptovaluta till utpressning och så kallade ransomware-attacker.

De båda länderna hoppas i och med samarbetet kunna stoppa och förhindra terrorism, cyberbrott och olagliga penningtransaktioner genom att bevaka kryptomarknaden hårdare. Tidigare i år meddelade Monaco sitt program som leds av divisionen National Cryptocurrency Enforcement Team vars enda uppgift är att spåra och åtala brottslingar som använder kryptovaluta på ej tillåtna vis och talar då främst om penningtvätt och så kallad mixning av coins för att tvätta bort historiken på dem.

 

Joe Biden samlar 30 länder

USA:s president Joe Biden har också nyligen uttalat sig negativ till kryptovalutor och att en kommitte bestående av 30 länder  skall skapas för att förhindra “olaglig användning av kryptovaluta”. I diskussionerna nämns främst möjligheten att försvåra för ransomware-attacker som det främsta målet med lagstiftningen och det internationella samarbetet. Tidigare i år skedde flera attacker mot amerikanska företag och platser med samhällsbärande funktion, t.ex. sabotaget mot Colonial Pipeline som uppges vara en terroristattack där man krävde Bitcoin i lösensumma. 

Genom att spåra och analysera kryptovalutan hoppas myndigheterna kunna beslagta den när den används eller säljs mot vanliga FIAT-pengar på en börs. Det har gjorts flera lyckade beslag där kryptobörsernas system flaggat rödlistade coins och fryst dem i väntan på utredning. Bitcoin lämpar sig inte särskilt väl för kriminell verksamhet då varje coin går att spåra och följa historiken på  den publika blockkedjan. 

 

En koordinerad insats mellan Europol, Interpol och FBI ledde i oktober till att två ökända brottslingar inom cyberbrott kunde tillfångatas och kryptovaluta värt 1.3 miljoner dollar beslagtogs enligt Bitcoin News.

– Att försöka reglera kryptomarknaden med motiveringen att det är för att stoppa terrorism och organiserad brottslighet riskerar att skjuta bredvid mål. Historiskt är dollarn den valuta kriminella helst använder och de största bankerna har hjälpt till med transaktionerna. Detta riskerar att bli uddlöst och istället hämmar utvecklingen inom kryptobranschen, säger Christopher Eriksson, VD Btcswe.