Storbanker nära konkurs – räddning sannolik 

De senaste dagarna har problemen hopat sig för stora banker världen över. Tydligast är det för Credit Suisse och Deutsche Bank som har kraftig likviditetsbrist och har ägnat helgen åt att försöka dämpa oron på marknaderna. Olika uttalanden för att påvisa stabilitet har gjorts och kontakt har tagits med stora investerare och andra viktiga marknadsaktörer som fått beskedet att det kommer ordna sig.

Bitcoin skapades i efterdyningarna av finanskrisen 2008 som en motreaktion på att bankerna, som tagit stora risker, räddades med allmänna medel. Situationen är inte helt olik 2008. Credit Suisses kreditswappar har stigit till nivåer som inte setts sedan förra krisen. 

Swissquotes analytiker Ipek Ozkardeskaya säger att det är högst osannolikt att Credit Suisse skulle gå omkull eftersom det skulle få systemhotande konsekvenser. Skulle banken inte rida ut stormen menar Ozkardeskaya att en annan bank eller staten skulle ta över ägandet eftersom bankens storlek gör den “too big to fail”, rapporterar Privata affärer.

 

Relaterad artikel: Fimtips: Too big to fail