Bitcoin Pizza day 22 maj

Bitcoin Pizza Day är en årlig händelse som firas den 22 maj för att komma ihåg och fira det första dokumenterade köpet som gjordes med bitcoin. Händelsen har sitt ursprung i en transaktion som ägde rum den 22 maj 2010, då en man vid namn Laszlo Hanyecz köpte två pizzor för 10 000 bitcoin.

Vid den tiden var bitcoin relativt okänt och hade ingen officiell värdering. Laszlo Hanyecz, som var en entusiastisk användare av bitcoin, annonserade på ett forum att han ville köpa pizzor och erbjöd 10 000 bitcoin som betalning. En annan användare gick med på att sälja honom två pizzor för denna summa.

Detta köp anses vara det första dokumenterade fallet där bitcoin användes som betalningsmedel för en fysisk vara. Det har blivit en symbolisk händelse inom Bitcoin-gemenskapen och betydelsen av Bitcoin Pizza Day ligger i att påminna om Bitcoin’s tidiga historia och dess utveckling som betalningsmedel.

Sedan dess har värdet på bitcoin ökat dramatiskt, och de 10 000 bitcoin som Laszlo Hanyecz spenderade på pizzor skulle i dag vara värt nästan tre miljarder kronor Bitcoin Pizza Day har blivit en årlig tradition där användare och entusiaster firar och reflekterar över bitcoins framsteg och dess roll som en digital valuta och betalningssystem.