Skuldtaket har höjts 78 gånger 

Den amerikanska kongressen har höjt, utökat eller reviderat definitionen av skuldgränsen 78 gånger sedan 1960. Betalningsmedlet vi känner som pengar, är i själva verket endast skuldsedlar – och saknar reellt värde. De representerar en skuld i systemet. Fiat-systemet är designat så och knappt någon talar om det.

För att betala skulderna krävs mer lån. Till slut når det finansiella systemet en punkt när räntan är högre än värdet som lånen skapar. Då kallas det att systemet skuldmättat. 

Dagen efter att Bank of America gick ut med att de förbereder sig för ekonomisk katastrof, uttalade Neel Kashkari från Federal Reserves ledning i USA att centralbanken också är oroliga över den amerikanska skuldkrisen. 

 

Läs också: Storbank förbereder för ekonomisk katastrof 

 

Kashkari upprepade finansminister Janet Yellens ord att det vore katastrof om USA tvingades ställa in sina betalningar. Tidigare när skuldtaket nåtts har de politiska partierna kommit överens i sista sekund och räddat landet från ekonomisk härdsmälta. Denna gång är det politiska läget mer spänt och det uttrycks oro från båda sidor att det inte kommer gå lika smidigt att förhandla denna gång, enligt Forbes.

Den nyvalde republikanske talmannen har varit tydlig att de inte går med på att höja skuldtaket såvida inte betydande nedskärningar också genomförs.