Skattefritt i Bitcoin City 

I helgen skedde ett event i El Salvador dit många namnkunniga bitcoinentusiaster från hela världen tagit sig. 

President Nayib Bukele presenterade landets planer på att bygga en helt ny stad, Bitcoin City, som kommer bli en egen ekonomisk zon i landet. Staden skall ha 0% skatt. Finansieringen av staden skall ske via en ny sorts Bitcoinfond på sidokedjan Liquid. Samson Mow från Blockstream ligger bakom Bitcoin Liquid, som underlättar snabba trades och värdeförflyttningar mellan stora aktörer som skall bygga den digitala infrastruktur som krävs. Redan idag används Liquid mellan utländska börser för värdeförflyttningar.

En miljard US-dollar kommer fonden starta med, varav hälften är köp av Bitcoin och andra halvan går till infrastruktur i landet såsom byggnader och sådant som underlättar Bitcoinmining. Om fem år skall fonden börja sälja av Bitcoin för att ge utdelningar till fondens ägare och man räknar försiktigt med 35% avkastning årligen. På 10 år räknar man med en avkastning på minst 146%. 

Fonden innebär således att Bitcoin värt en halv miljard dollar idag kommer ligga låsta i fem år. Om fler liknande fonder med samma villkor sätts upp kommer Bitcoin värt flera miljarder dollar låsas i fonder och bidra till att det blir färre Bitcoin i omlopp, vilket torde få priset på Bitcoin och därmed fonden att öka. Om priset på Bitcoin når 1 miljon dollar styck om fem år vilket vissa analytiker inte ser som otänkbart skulle det innebära att en försäljning av en mindre del av de köpta coinsen kan finansiera hela satsningen. 

Stort intresse väntas

En fond som denna antas bli väldigt intressant på marknaden eftersom inget liknande finns sedan tidigare och landet är det första i världen som satsar så intensivt på Bitcoin. Parallellt med att planera nya staden ska regeringen också arbeta med att modernisera sina lagar och stärka sitt digitala skydd samt utveckla mer Bitcoinmining via sina vulkaner. 

 

Köp Bitcoin hos Btcswe

 

https://cointelegraph.com/news/el-salvador-to-inaugurate-bitcoin-city-backed-by-1b-bitcoin-bonds