Ska Musk köpa Bitcoin eller utrota världshungern?

Världens rikaste man Elon Musk genomförde nyligen en undersökning på twitter med sina drygt 63 miljoner följare och frågade om han skulle sälja 10% av sina aktier i Tesla. Utfallet i omröstningen skulle avgöra om Musk sålde sina aktier eller inte. Twitterföljarna röstade ja till försäljningen och aktien tappade 12% kort därefter. Idag torsdag kom rapporterna från SEC som visar insiders köp och sälj där det framgår att Musk sålt aktier.

På Twitter spekuleras det nu friskt om vad han ska göra med den realiserade vinsten. Nyligen fick Musk kritik av flera tunga forskare som menade att 2% av Musks rikedom skulle kunna utrota världshungern, vilket även CNN rapporterade.

Andra spekulerar i om Musk sålt för att köpa Bitcoin, likt Microstrategy, för att undkomma inflation. 

Sanningen är mest troligt att det var en planerad försäljning som inte hade något att göra med varken kryptovalutor eller världshunger. Enligt dokument från SEC, amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, planerades försäljningen redan i september i samband med skatteplanering, enligt Cointelegraph

Musks egen kommentar till försäljningen är att han varken tar lön eller ersättningar från bolaget och därför behöver sälja aktier ibland. Denna försäljning var hans största hittils och han sålde drygt 1 miljon aktier till ett värde av 1.1 miljard USD. Trots försäljningen har Musk kvar 170 miljoner aktier i bolaget. 

 

Tesla äger enligt officiella data 43 200 BTC.