SEC stämmer Binance och Coinbase

Securities and Exchange Commission (SEC) i USA har gjort en översyn av kryptoföretag som man anser undviker reglering. Efter månader av diskussioner och varningar gick SEC till attack mot den mäktigaste aktören inom kryptovärlden.

USA:s finansiella tillsynsmyndighet anklagar kryptobörsen Binance och dess grundare Changpeng Zhao för att bedriva en “webb av bedrägeri” och åtalar honom och börsen för 13 brott.

Binance hanterar miljarder i investeringar för många vardagliga investerare, men effekterna förväntas sträcka sig långt bortom den skyddade internetbaserade kryptovärlden.

Företaget sponsrar den italienska fotbollsklubben Lazio och Argentinas landslag. Det sponsrade också Afrikanska mästerskapet i fotboll 2021. Det har även utökat sina intressen med riskkapitalinvesteringar samt en ägarandel på 500 miljoner dollar i Elon Musks Twitter. 

SEC verkar vara fast besluten att genomföra en bredare krypto-genomlysning, vilken sannolikt påskyndats av kollapsen förra året av FTX med bas på Bahamas, vars grundare, den amerikanske medborgaren Sam Bankman-Fried, nu har åtalats för värdepappersbedrägeri, penningtvätt och andra brott.

På tisdagen anklagade SEC en annan krypto-plattform, Coinbase, för att sätta kunder i risk genom att agera som en “oregistrerad mäklare, börs och clearingbyrå”.