Så väljer du rätt Bitcoin Wallet

Bitcoin and crypto on laptop

Vad är en Bitcoin wallet och hur väljer du rätt Bitcoin wallet?

När du handlar med kryptovalutor i allmänhet, Bitcoin i synnerhet, behöver du en Bitcoin plånbok även kallat Bitcoin wallet. Det finns många olika skäl för varför valet av Bitcoin wallet är viktigt, men det är inte helt uppenbart vad som skiljer de olika varianterna åt. Om du är ny inom handel och investeringar med kryptovalutor, behöver du läsa på innan du väljer den produkt som passar dig bäst.

I denna text kommer du lära dig varför du behöver ha en Bitcoin wallet för dina tillgångar. Vi introducerar olika varianter, dess för och nackdelar samt viktiga aspekter att ha i åtanke innan du genomför ditt val. Texten innehåller information rörande följande ämnen, läs vidare för att lära dig mer!

  • Vad är en Bitcoin Wallet?
  • Hur fungerar en Bitcoin Wallet?
  • Vad finns det för olika slags Bitcoin Wallets?
  • Hardware Wallet, – Trezor, Ledger
  • Mobil wallet – BRD, Jaxx
  • Papper Wallet
  • Webb Wallet – Blockchain.com, Coinbase
  • Vad är viktigt när man väljer Bitcoin plånbok?

Vad är en Bitcoin wallet?

Innan vi börjar diskutera vilka olika typer av Bitcoin plånböcker som finns att tillgå på marknaden, måste vi först förklara vad en Bitcoin wallet är.

Precis som du förvarar dina pengar hos en bank, behöver du en plats där du placerar dina Bitcoin nycklar. Beroende på hur insatt du är i kryptovalutor, och vad du har för avsikt till att äga valutan, finns olika förvaringsalternativ att tillgå. Det är här en av de främsta skillnaderna mellan kryptovalutor och traditionella pengar återfinns. Om du har ett bankkonto där du förvarar dina pengar, förlitar du dig på en tredje part som ansvarar för att dina tillgångar förvaras säkert. Du har dessutom en möjlighet att få tillbaka dina pengar om du råkar glömma bort pinkoder eller liknande.

När du handlar med Bitcoin, placerar du istället pengarna i ditt eget förvar. Det finns vissa undantag, exempelvis om du väljer att förvara pengarna hos din handelsplattform. Men väljer du, likt många, att flytta dina kryptovalutor till din egen Bitcoin wallet är du själv ansvarig.
Så, hur fungerar egentligen en Bitcoin plånbok?

Hur fungerar en Bitcoin Wallet?

I en Bitcoin wallet förvarar du dina Bitcoin utan att en tredje part är involverad. Varje Bitcoin plånbok har en unik identitetsnyckel. Det är till och från identitetsnyckeln som transaktioner sker. Låt oss ta ett exempel. Om du vill betala något med Bitcoin, behöver du ha tillgång till motpartens Bitcoin wallets identitetsnyckel. Genom att skicka din betalning till den nyckeln, flyttas tillgångarna från ditt förvar till motpartens.

Vad finns det för olika slags Bitcoin Wallets?

Det finns olika typer av Bitcoin wallets att välja mellan. I stort kan man säga att det finns mobilbaserade, webbaserade, hårddiskbaserade samt skrivbordsvarianter. Låt oss kika närmare på dessa. Beroende på vilken typ av Bitcoin wallet du väljer som förvaringsplats för dina egna kryptovalutor, varierar ansvaret och säkerhetsnivån. För att du lättare ska kunna göra ett bra val, följer en genomgång av de olika varianterna nedan. Valet är väldigt viktigt, framför allt om du börjar investera större belopp i kryptovalutor.

Hardware Wallet, – Trezor, Ledger

En hardware wallet, så kallad hårddiskbaserad Bitcoin wallet, är det säkraste förvaringssättet. Men det kräver också mest ansvar. Det finns två välkända leverantörer av denna typ av plånböcker, Trezor samt Ledger. Om du är intresserad av att köpa en hardware wallet är det hit du bör titta först.
En hardware wallet innebär att dina kryptotillgångar förvaras offline. Bitcoin plånboken är en separat enhet som du kopplar samman med din dator. För att komma åt tillgångarna, måste du ha tillgång till säkerhetskoden som du själv väljer vid installationstillfället.

Eftersom du är ansvarig för din hardware wallet är det viktigt att du kommer ihåg din säkerhetskod. Det finns ingen där som hjälper dig om den faller i glömska. Men om du mot förmodan skulle förlora koden, kan du med hjälp av ett långt, slumpmässigt utvalt, antal ord få tillbaka dina Bitcoin. Koden får du tillgång till i samband med att du för första gången installerar din hardware wallet. Men, om du förlorar den koden är det näst intill omöjligt att återfå informationen.
Sammanfattningsvis kan man säga att fördelarna är att säkerheten är oerhört hög med en hardware Bitcoin wallet. Nackdelarna är att det endast är du som vet koden, och ingen finns där att hjälpa dig om du glömmer av den.

Mobil eller desktop wallet – Exodus, BRD, Jaxx

En mobil Bitcoin wallet innebär att du installerar en mjukvara på din mobiltelefon som används för att förvara dina Bitcoin. Via denna kan du både ta emot och skicka Bitcoin enkelt. Några av de främsta fördelarna med att använda en mobil Bitcoin plånbok är att du kan genomföra transaktioner enkelt. Ofta med hjälp av att skanna en QR kod. Nackdelarna är att det finns många virus som är utformade för att stjäla Bitcoin via denna typ av Bitcoin wallet.

Papper Wallet

Eftersom det är säkerhetsnyckeln i sig som är förvaringsplatsen för dina Bitcoin, kan du välja att skriva ner dem. Det innebär att du inte har dina nycklar förvarade på ett nätverk eller i en hardware wallet. Istället väljer du att placera koderna på en papperslapp som du förvarar på en lämplig plats. Somliga Bitcoinentusiaster går ett steg längre och graverar in koderna på metalbrickor. Detta är givetvis ett säkert förvaringssätt i termer av virus attacker och liknande. Nackdelarna är att du inte kan genomföra transaktioner snabbt.

Webb Wallet – Blockchain.com, Coinbase

Ett alternativ till de Bitcoin wallets vi diskuterat ovan är en webb wallet. Det innebär att du låter dina krypto tillgångar förvaras hos din handelsbörs. Fördelen med denna metod är att du kan få tillgång till dina Bitcoin vart du än är. Dessvärre finns det risker som tillkommer med denna förvaringsmetod. Interna stölder har förekommit, och det är något du måste ta i beräkning.

Vad är viktigt när man väljer Bitcoin plånbok?

När du väljer vilken typ av Bitcoin plånbok du ska använda, måste du tänka på vilka avsikter du har med att äga Bitcoin. Vill du genomföra transaktioner frekvent, bör du välja en Bitcoin plånbok som är väl anpassad för detta. Är du istället mer intresserad av kryptovalutor som ett långsiktigt investeringsobjekt, kan andra varianter passa dig bättre.
Du bör också ha i åtanke hur stora belopp du kommer att handla med. Om det rör sig om större belopp kan säkerhet tänkas väga tyngre, och en hardware wallet är då ett bra alternativ. Men om du är en hybrid, och förväntas spendera delar av dina tillgångar i kryptovalutor inom en snar framtid samtidigt som du sparar andra, kan du välja flera olika Bitcoin wallets för din egen användning.

När du har valt en Bitcoin wallet och är redo att köpa dina första Bitcoin,
klicka här för att köpa Bitcoin hos Btcswe!