Rug pull i populär kryptovaluta

Igår skedde en så kallad rug pull i kryptovalutan SQUID. Det är ett tämligen vanligt förekommande fenomen inom små kryptovalutor med liten omsättning och är en metafor till att mattan man står på rycks undan och man trillar. Coinet gick från 2800 US-dollar till 0 inom loppet av ett par sekunder när ägare med stora innehav sålde allt på marknaden samtidigt. SQUID var bara en vecka gammal och var inspirerad av Netflix-serien Squid Game.

Ofta går det till så att ett team sätter ihop en kryptovaluta, det finns hemsidor där vem som helst kan skapa en kryptovaluta på några minuter, och sedan marknadsförs den nya kryptovalutan i chattgrupper och sociala medier till en intet ont anande publik som vill vara tidiga in i en ny kryptovaluta för att kunna dra största möjliga nytta av att fler sedan kommer köpa in sig. Denna gång tycks det varit ett uppenbart bedrägeri där det sannolikt handlar om att skaparna lyckades bygga upp en efterfrågan och när kända influencers började prata om coinet till sina följare passade grundarna på att sälja sina coins.

Under dagarna fram till den massiva kraschen hade folk som ägde kryptovalutan klagat på att de inte kunde sälja sina SQUID-innehav på den enda tillgängliga marknaden, en decentraliserad börs som heter PancakeSwap. Till sitt försvar sa SQUID-grundarna att de hade implementerat en innovativ “antidumpningsteknik” som begränsar människor från att sälja sina tokens mot lägre efterfrågan. Tekniken fungerade inte till många småsparares förtret.

För några dagar sedan skrev vi en artikel Memecoins rusar – det kan gå att tjäna en slant men var försiktig

Det blev uppenbart med att SQUID att det går att tjäna en slant om man tajmar marknaden rätt men ytterst få lyckas. Vi manar till fortsatt försiktighet med kryptovalutor. Inte ens Bitcoin är en 100% säker investering men den mest säkra av alla tillgängliga kryptovalutor. Här kan du köpa Bitcoin.