Riksbanken satsar 16 miljoner på BIS-anläggning i Stockholm 

Sveriges riksbank har avsatt 16 miljoner kronor under 2023 till att delfinansiera BIS Innovation Hub Nordic Centre, vilket är ett samarbete mellan Bank of International Settlements, Danmarks nationalbank, Islands centralbank, Norges Bank och Svenska riksbanken. Rent fysiskt finns denna gren av BIS lokaliserad i Stockholm och Epicenter sedan 2021.

 

Relaterad artikel: BIS: Håll dig borta från bitcoin 

 

Det främsta syftet med BIS Innovation Hub Nordic är att utveckla systemet med digitala centralbanksvalutor, så kallade CBDC. Som Btcswe News rapporterat tidigare har Sverige en betydande roll i utformandet av CBDC:s och hur de skall kunna implementeras till medborgarna. 

 

Läs också: Projekt Icebreaker 

 

Ett annat projekt man arbetar med på BIS filial i Stockholm är projekt Aurora som undersöker hur artificiell intelligens och nätverksanalys bättre kan “identifiera penningtvätt, finansiering av terrorism, olaglig finansiering, bedrägeri eller systemrisker, både inom och över nationsgränserna”.

På den schweiziska motsvarigheten till BIS Innovation Hub Nordic Centre, pågår liknande arbeten med innovationer kring digitala centralbanksvalutor. Nyligen skrev vi om kryptografipionjären David Chaum som jobbar med att skapa en “trojansk häst” som BIS hoppas ska få kryptovalutaförespråkare att omfamna de övervakande och centraliserade centralbanksvalutorna. 

 

På hemsidan för BIS Innovation Hub Nordic står det att läsa:

“Vi fungerar som centrum i ett nätverk av centralbanksexperter med fokus på innovation och har regelbundna evenemang för att främja åsiktsutbyte och kunskapsdelning. Detta kompletterar det väletablerade samarbetet inom de övriga kommittéer inom BIS.” (fritt översatt https://www.bis.org/about/bisih/locations/se.htm)