Rädsla för censur inom ETH 

I september skall världens näst största kryptovaluta Ethereum gå över till proof of stake. Det innebär att hela systemets infrastruktur ändras i grunden och öppnar upp för möjligheten att transaktioner kommer kunna censureras. Smarta kontrakt kan programmeras att vissa plånboksadresser förbjuds att skicka transaktioner på blockkedjans baslager. Det vore ett hårt slag mot det som annars är ett av kryptovalutors trumfkort gentemot vanliga pengar kontrollerade av banker och i förlängningen staten. 

Läs också: Största ETH-minern lägger av

Det som fått marknaden att fundera en extra gång på övergången från Proof Of Work till Proof Of Stake är det faktum att smarta kontakt på kedjan Tornado Cash nyligen fick ett föreläggande från SEC, amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, att stoppa vissa svartlistade transaktioner.

Med Proof Of Stake blir censur betydligt enklare då den med mest inflytelserika i systemet också blir den som bestämmer mest. ETH-validerare som inte följer konsensureglerna riskerar att straffas och därmed förlora ekonomiskt på det. Därför är det av största vikt att den goda sidan har störst inflytande. Vad som räknas som goda sidan är upp till betraktaren. Klart är att Proof Of Work ur just censur-aspekten är säkrare såtillvida att om en miner vägrar acceptera en viss transaktion kommer en annan miner förmodligen att göra det.

 

Relaterad artikel: Detta innebär Proof Of Work