Pappersbitcoin handlas med rabatt

En av världens största bitcoinägare, Grayscale, ligger bakom det som kallas Grayscale Bitcoin Trust, GBTC. Grayscale förfogar över 643 000 BTC och har knutit dessa i en sorts certifikatliknande fond. Innehavet motsvarar drygt 3,5% av alla bitcoin som finns.

Det senaste åren har Grayscale vid flera tillfällen sökt tillstånd hos SEC att göra om sin fond till en ETF. Hittills hara deras ansökningar avslagits. Grayscale vill bli en spot ETF, vilket skiljer sig mot de befintliga futures ETF.

 

Relaterad artikel: Läs mer vad är ETF

 

Efter skandalen med FTX och kryptokollapsen har såväl intresset som förtroendet för så kallade pappersbitcoin minskat. Grayscale äger själva alla bitcoin de säger sig ha och deras kunder köper och säljer andelar utan att Grayscales innehav ändras. 

Just nu handlas fonden med en femtioprocentig rabatt, vilket innebär att det går att köpa pappersbitcoin av Grayscale billigare än vad marknadspriset på bitcoin är. Dock går det inte att ta ut dessa bitcoin och växla mot riktiga. Skulle däremot intresset för Grayscales fond öka och handlas till premie igen går det i teorin att tjäna pengar på både mellanskillnaden och uppgången.

Statistikern Willy Woo har beräknat genom analys av blockkedjan att 37,5% av alla som sålde GBTC den senaste perioden istället köpte riktiga BTC för att själva ta kontroll över sina coins. Handel med GBTC påverkar inte bitcoins kurs, enligt Cointelegraph. https://cointelegraph.com/news/gbtc-elevator-to-hell-sees-bitcoin-spot-price-approach-100-premium

Läs mer Mer om fonder och ETF