Krypto Ordlista

Som ny inom kryptovärlden är det en hel del nya ord och uttryck som kan te sig obegripliga i början. Den som följer konton som skriver om krypto på Twitter eller på andra plattformar kan ha svårt att hänga med i vad alla ord och förkortningar innebär och därav missa kontext och sammanhang.

Denna guide är tänkt att ge en förklaring till vanliga ord, förkortningar och uttryck som förekommer i chattar och samtal som handlar om kryptovalutor.

Vissa ord är samma som inom traditionell finans men det finns en hel del ord och termer som är helt unika för krypto och Bitcoin.

Tryck på ordet för att komma till förklaringen:

 

Airdrop

Att få gratis kryptovaluta. Om du äger en kryptovaluta som forkar, eller får en krypto i belöning för att du stödjer ett annat kryptoprojekt.

Altcoin

Bitcoin kom först. Alla kryptovalutor som skapats efter Bitcoin är altcoins. Vissa särskiljer även Ethereum från övriga altcoins så man säger Bitcoin, Ethereum och Altcoins.

ATH

All Time High. Det högsta priset en kryptovaluta nått. Detta mäts ofta mot US-dollar eller annan FIAT-valuta. Personer som bara äger Bitcoin, så kallade Bitcoinmaximalister, menar att altcoins pris i dollar inte lika intressant som att jämföra kursen hur den står sig gentemot Bitcoin.

Bagholder

En person som äger, ofta en mindre altcoin, efter ha köpt den i en så kallad pump-and-dump på den absoluta toppen och nu ligger på ordentligt minus medan den som fick personen att köpa altcoinet gjorde stor vinst.

Bear, Bearmarket

En bear är pessimistisk och tror kursen eller marknaden ska gå ner. Det går att vara bear på kort sikt och Bull på lång sikt till exempel. Bearmarket är när allt har kraschat och kurserna är låga och ingen tror på stigande kurs inom överskådlig tid. Bear kommer av att björnen med sina klor klöser neråt när den jagar.

Bull, bullmarket

Att vara en bull, eller bullish är att tro på stigande kurser. Bullmarket är när optimismen är stor, kurserna ökar och alla tror det ska fortsätta öka. Bull kommer från tjuren som stångar uppåt.

Block

Det senaste blocket i en blockkedja innehåller transaktionerna som just gjorts. Varje block har i sin tur en referens till föregående block. Det går inte att ändra ett specifikt block som redan finns i blockkedjan för då skulle alla block som skapats efteråt inte fungera då alla block bygger vidare på varandras input.

Blockbelöning /blockreward

Den miner som hittar ett block får en blockbelöning. I Bitcoins fall är belöningen för närvarande 6.25 Bitcoin per block och ett nytt block hittas via mining var tionde minut i genomsnitt.

Blockkedja

Blockkedjan är tekniken som kryptovalutorna byggs på. Det är databaser eller register med en kronologisk ordning av alla transaktioner gjorda för den kryptovalutan. Bitcoins blockkedja är den starkaste och mest säkra. Bitcoins blockkedja kan inte ändras i efterhand då den är decentraliserad och alla personer som har blockkedjan nedladdad har varsin kopia av originalet.

Ett mindre altcoin kan däremot utsättas för en 51% attack och få sin blockkedja manipulerad.

Bitcoinmaximalist

Uttrycket myntades av Vitalik Buterikn, skaparen av Ethereum. Från början avsett som nedsättande benämning på personer som inte ville investera i Ethereum utan var nöjda med Bitcoin.

Candlestick

När man tittar på en prisgraf eller är inloggad handelsplattform visas ofta kryptovalutornas kurser som röda eller gröna stavar, så kallade candlesticks. Ett candlestick avslöjar om kursen ökat eller minskat mot föregående mätperiod. Läs vårt inlägg om hur du tolkar candlesticks.

Cold Storage

Motsatsen till hotwallet är cold wallet, eller cold storage och innebär att man förvarar sina kryptovalutor i en wallet som inte är ansluten till internet. Det finns flera olika sätt att förvara sina kryptovalutor i cold storage men det vanligaste är att ha en Hardwarewallet, en plånbok som lagrar din seedphrase i en dedikerad enhet som inte har kontakt med internet. Ett annat sätt är att skriva ned sin seedphrase på papper och förvara den säkert offline.

Confirmations / bekräftelser

När du initierar en transaktion på blockkedjan krävs alltid att ett antal block bekräftar transaktionen och bygger vidare på blockkedjan innan din transaktion går att spendera eller betala med. På så vis garanteras att den verkligen “sitter fast” i blockkedjan och ingen kan gå tillbaka och ändra.

DAO

Förkortning för Decentralized Autonomous Organization. I teorin ett decentraliserat och anonymt system utan mänsklig inblandning som skulle kunna skapa smarta kontrakt som är programmerade hur till exempel ett företag skall skötas och vad som skall göras och när. Det skulle på sikt kunna ersätta byråkratiska strukturer. Blockkedjan kan ändras med konsensus bland användarna.

DAPP

Decentralized Application: Decentraliserad applikation på Ethereums blockkedja som skulle kunna ersätta olika typer av system som kräver mellanhänder för att förmedla tjänster. Det skulle kunna handla om att man skickar ether till ett smart kontrakt programmerat att när t.ex. ett insamlingsmål är nått så delas pengarna ut till en välgörenhetsorganisation, nås inte målet går pengarna tillbaks till gåvogivare.

Deposit fee

Är en insättningsavgift du får betala för att sätta in valuta att handla med. T.ex. du gör en deposit med ditt kreditkort till en utländsk kryptobörs och får betala 5% i deposit fee på det totala beloppet eller t.ex. att en fast avgift på 100 kr tas ut.

Double spending

Dubbelspendering. Att samma coin spenderas mer än en gång och befinner sig på två ställen samtidigt. Detta ska inte kunna hända, sker det faller idén med decentraliserade pengar. Bitcoins blockkedja är förskonad från detta då den är så säker och skyddas av otroligt mycket datorkraft världen över.

Exchange

En hemsida där man kan köpa och sälja kryptovaluta. Köpare och säljare matchas mot varandra och kan utbyta valuta mellan sig. Tex någon säljer Bitcoin mot kronor som du köper för dina kronor.

Exit scam

Term som främst förekommer inom mindre kryptovalutor. När ett coin ökat snabbt på kort tid kan t.ex. ett påstått hack eller annat problem dyka upp och alla som köpt coinet blir förlorare för utvecklarna tog alla pengar.

FA

Fundamental Analys av ett coin. Du tittar inte bara på det tekniska mönstret i prisgrafen utan tar även in aspekter såsom adaption och spridning, pågående uppdateringar, nytillkommen fakta eller annat som är en form av yttre påverkan snarare än tidigare historiska rörelsen som annars syns i Teknisk analys, TA.

TA

Teknisk Analys av ett coin. När man använder teknisk analys fokuserar man på rörelser i en coin för att avgöra om en coin är köpvärd eller inte. Genom att titta på handelsrörelser och hur marknaden beter sig försöker man räkna ut mönster och beteende i rörelserna i coinet, detta med hjälp av historiska data och sannolikhetslära.

Faucet

En hemsida som ger ut små belopp kryptovaluta för att få nya personer att hitta coinet och komma igång. 2010 fanns en hemsida som gav sina besökare 5 BTC för att fylla i en Captcha-kod.

Eufori

Alla är glada och entusiastiska och tror på stora prisökningar. When moon?, When Lambo?

FIAT-valuta

En valuta utställd av en centralbank eller ett lands regering. Dess värde garanteras av staten och dess förmåga att upprätthålla stabilitet och folkets förtroende att staten lyckas med sin uppgift. Kronan, amerikanska dollarn och Euron är exempel på FIAT-valutor.

FOMO

Fear Of Missing Out. När priserna börjar öka på ett coin och man själv inte äger det coinet kan känslan komma att det gäller att “hoppa på tåget” för att inte missa mer uppgång.

FUD – Fear Uncertainty Doubt

Att sprida skräck, osäkerhet och tvivel.
När någon sprider FUD är det ofta för att skapa osäkerhet och göra att en kryptovaluta ska tappa i pris. FUD som att Kina förbjuder Bitcoin eller att stablecoinet Tether ska stämmas är vanligt och får ofta nya investerare i Bitcoin att bli osäkra.

GAS

Gas används inom Ethereums nätverk för som bränsle, en slags avgift för att få en transaktion sänd. Vanligtvis kostar det inte så mycket skicka mellan två vanliga plånböcker men mer avancerade transaktioner som inbegriper smarta kontrakt kräver ofta mer gas. Gas fee / Gas Price betalas av den som initierade transaktionen och skall räcka till att få transaktionen in i Ethereums blockkedja. Nätverket prioriterar höga avgifter så har man bråttom är det en ide att sätta hög Gas fee.

Genesis Block

Det första blocket med Bitcoin som mineades. Skedde den 4 januari 2009 av Satoshi Nakamoto.

Fork

En blockkedja delas och blir två separata blockkedjor. Bitcoin Cash är en Fork av Bitcoin. Sker ofta när nätverket blir oense om något och inte kan nå konsensus. Då skapas en ny version istället och anhängarna kan välja blockkedja själva.

Hard fork: Blockkedjan delas vid ett bestämt block. Den nya kedjan delar historik med den gamla men blir sin egen från och med Forken.

Soft fork: En mindre omfattande Fork än hard fork. Bitcoin Segwit och Taproot och är exempel på soft forks. De är kompatibla bakåt och frivilliga. Det skapas ingen ny blockkedja.

GPU

Förkortning för Graphics Processing Unit och är kort och gott ett grafikkort som används på bättre speldatorer eller för att minea vissa kryptovalutor.

GWEI

1 Ether är 1 000 0000 000 Gwei och är alltså den minsta enheten av en Ether. Likt 1 Satoshi är minsta enheten av 1 Bitcoin.

Hardwarewallet

En kryptoplånbok på en dedikerad enhet för att lagra kryptovalutor. I själva verket lagras inte krypovalutan i plånboken utan plånboken lagrar lösenorden /seedphrasen som gör det möjligt att spendera coinsen. Se den som nyckeln och blockkedjan är valvet.

Hashrate

Detta är en enhet för att mäta hur mycket datorkraft en blockkedja använder och säkras av.
1 h/s = 1 hash per second
1 Kh/s = Kilohash per second. 1,000 h/s
1 Mh/s = Megahash per second. 1,000 Kh/s (1,000,000 h/s)
1 Gh/s = Gigahash per second. 1,000 Mh/s (1,000,000,000 h/s)
1 Th/s = Terahash per seond. 1,000 Gh/s (1,000,000,000,000 h/s)

HODL

En felskrivning på forumet Bitcointalk den 18 december 2013. Det var forumanvändaren GameKyuubi som skrev av sig på forumet att han Håller sina Bitcoin istället för att sälja. Han skrev att han var dålig på att trade:a. Titeln på hans inlägg var “I AM HODLING” och det blev snabbt en term för att hålla hårt i sina Bitcoin även i nedgång.
https://bitcointalk.org/index.php?topic=375643.0

Hodl, Hodla

Uttrycket har senare tillskrivits andra personer och fått olika betydelser varav Hold On for Dear Life är en akronym.

Hotwallet

En app eller motsvarande där kryptovaluta förvaras och lagras. T.ex. Exodus.

Diamond hands

Diamanter är hårt och den som har Diamond Hands håller hårt i sina kryptovalutor även om kursen sjunker.

Paper hands

Motsatsen till Diamond hands och syftar till mjuk och sladdrigt papper. Tänk toalettpapper som blir blött. Ingen kraft i det. Den med papper hands säljer med förlust och är allmänt orolig.

ICO

Initial Coin Offering, kryptovärldens motsvarighet till IPO, när skaparna tar in kapital för att finansiera sitt projekt. En slags crowfunding där några som skapat en ny blockkedja eller kryptoprojekt skapar ett eget coin/ token och växlar det mot Ether för att få loss kapital att komma igång med sitt nya projekt.

KYC

Know Your Customer, ”Känn din kund” eller kundkännedom. Detta är något som alla seriösa aktörer på marknaden måste göra för att uppfylla de lagkrav som gäller. Som aktör på marknaden måste viss kundkännedom de som erbjuder finansiella tjänster samla in information om kunden och dess transaktioners syfte och art. T.ex. personnummer, folkbokföringsadress, huvudsaklig inkomst med mera.

Mining

Den process där kryptovaluta utvinns. I Bitcoins fall sköts det med dedikerade hårdvaruenheter, t.ex. en Asics Antminer. Eftersom Bitcoins värde är högt är det många som vill minea och ju fler som minear desto svårare blir det. Det krävs mycket datorkraft att minea Bitcoin och det är därför Bitcoin anses vara så säker, eftersom alla miners skyddar nätverket.

Mindre kryptovalutor kan mineas med hjälp av grafikkortet i speldatorer, s.k. GPU-mining.

Multisig

En lösning som gör att flera kryptoplånböcker måste samspela för att kunna flytta coins. I vanliga fall har du en hårdvaruplånbok eller en mobilapplikation. Med multisig är det ofta tre plånböcker som programmerats att tillsammans öppna och spendera coins. Det går att göra så 2/3 eller 3/5 plånböcker samarbetar. Detta kan vara en lämplig lösning för företag eller andra konstellationer där flera personer har ansvar.

Nod

En Bitcoinnod har en kopia av hela blockkedjan nedladdad. I skrivande stund, januari 2022, finns 14 475 noder utspridda över världen och antalet noder ökar stadigt. Noderna är Bitcoins immunsystem och alla noder är sammanlänkade genom varandra eftersom varje nod är i förbindelse med 10-20 andra noder. Noderna delar samma verklighetsbild och den som försöker fuska eller ändra blir snabbt upptäckt av övriga noder. Alla tjänar på att följa reglerna.
Noderna hanterar och håller koll på obekräftade transaktioner och ser att ingen försöker dubbelspendera något coin. Sedan tar Miners ur Mempool de transaktioner med högst avgift först och inkluderar i nästa block som skall adderas till blockkedjan.

Orphan block

När 2 miners hittar varsitt block samtidigt och adderar det till den långa blockkedjan kommer ett av dem bli orphan, föräldralös när nästa block hittas av en annan miner. Den längsta blockkedjan är den gällande. Av denna anledning brukar man alltid säga att det ska ta 3-6 blockbekräftelser innan en transaktion anses vara bekräftad.

Hittar Miner A och B ett block samtidigt så är det när Miner C sedan hittar nästa block och väljer vilket av block A och B som denne vill bygga vidare på. Väljs A faller B bort och transaktionerna i det blocket återgår till mempool och får försöka komma med i nästa block.

OTC

Over The Counter. Avser handel som inte sker på en exchange. Det sker vid sidan av mellan två parter och påverkar inte marknadspriset.

Ponzi

Förkortning av Ponzibedrägeri och härstammar från Charles Ponzi som utformade ett system på 1920-talet där han skulle sälja postkuponger som kunde lösas in mot frimärken och dra nytta av olika länders växelkurser. Han utlovade hög avkastning på kort tid. Systemet fungerade inte i praktiken men Ponzi byggde upp ett förtroende där nya investerares insats fick bli tidigare investerares vinst. Systemet fungerade så länge nya vinstjägare tillkom.

POS

Proof Of Stake
En annan sorts konsensus inom blockkedjor. ETH håller på att gå över till detta system som innebär att användarna kan “låsa in” coins och utifrån deras ägarandel får de olika möjligheter att “rösta” om vilka transaktioner som är godkända. Som ersättning får de som låser upp sin kryptovaluta till detta ändamål mer kryptovaluta som belöning.

POW

Proof of Work
Konsensusalgoritmen som Bitcoin använder sig av för att säkra nätverket och validera transaktioner.

Det krävs energi och datorkraft för att lösa Bitcoins uppgifter. Se det som ett pussel eller ett lotteri där det gäller att hitta det lägsta numret. När en miner hittat ett blocks läggs det till i blockkedjan och kampen om nästa block börjar. Nästa block bygger på föregående block vilket omöjliggör fusk och manipulering. 

Premine

När man minear fram coins innan allmänheten släpps in att köpa. Nya altcoins kan ha en premine, där utvecklarna mineat fram coins som de kan sälja efter att coinet listats för att på så vis få betalt för sitt arbete.

Pump and dump

Vanligt förekommande bland mindre altcoins med litet marknadsvärde. En känd influencer eller ett företag kan i förväg ha köpt på sig ett coin och sedan ge det mycket uppmärksamhet. När allas blickar är på coinet drar sig de tidiga investerarna ur och kursen kollapsar.

ROI

Return on Investment handlar om hur stor vinsten blir, avkastning på det investerade kapitalet. 100% ROI är att dubbla sina pengar.

RSI

Relative strength index är en indikator av fler att titta på inom teknisk analys som handlar om den nyligen skedda prisförändringen. Genom att analysera det kan man få en uppfattning om en kryptovaluta är översåld eller överköpt och därmed få en uppfattning om det är en gynnsamt läge att köpa in sig.

Råvaruvaluta

Guld är en råvara som våra vardagliga pengar varit knutna mot, deras värde garanterades således av guld. I Storbritannien var det silver som garanterade värdet på pundet, som kallas pound sterling. Där sterling är engelska ordet för silver. Dagens kronor och dollar har inget bakomliggande värde utan garanteras av centralbanker och politik samt vår gemensamma uppfattning att de har värde.

SHA 256

Secure Hash Algorithm med 256 bitars kryptering. Detta är den säkraste formen av kryptografi och med Bitcoins decentraliserade nätverk blir det kostsamt att försöka knäcka koden. Hashar heter det som genereras när datan beräknas. Se Hashrate.

Smart contract

En form av kontrakt på blockkedjan som är programmerad hur flödet av pengar ska gå eller om något annat skulle hända om en given förutsättning inträffar. A skickar pengar till B om förutsättning C sker. Se DAPP.

Stable coin

En kryptovaluta med låg eller ingen volatilitet vars värde är konstant. Vanligt är att ett stablecoin knyts mot en annan tillgång med stabilt värde. Tether är den största och är knuten mot dollarn, så en Tether alltid motsvarar 1 USD.

Stop loss

Traders använder oftast stop loss som sin försäkring mot att förlora pengar. Genom att ha en stop loss på t.ex. 10% under sitt inköpspris kan man inte förlora mer än det även om det skulle rasa 20% snabbt eftersom stop loss likviderar och säljer sig själv.

Stakeholder

Den som äger en kryptovaluta och har ekonomiskt intresse att det går bra för sin investering. Inom kommande ETH 2.0 uppgraderingen skall stakeholders kunna låsa upp coins och på så vis få belöningar för att de bidrar till nätverkets konsensus.

Tokens

Ett token är en kryptovaluta eller ett projekt med vissa egenskaper som ligger på en blockkedja och använder den infrastrukturen. Chainlink och Aave är två token som ligger på Ethereums blockkedja.
Bitcoin och Ethereum är tekniskt sett tokens men kallas ofta för kryptovalutor då de är störst och alla andra projekt definieras som tokens eller altcoins.

UTXO och TX

TX är förkortning för en transaktion och UTXO för en ospenderad transaktion.
Alice skickar 0.1 BTC till Bob. Transaktionen mellan dem är en TX och Bob får en UTXO.

Whale

En Whale är en identitet inom kryptovaluta som har många coins. Blåvalen är stor och uttrycket Whale är en referens till det. En liten kryptovaluta påverkas kraftigt om en Whale säljer många coins samtidigt på marknaden, och omvänt kan en en enda Whale få kursen att röra sig snabbt upp genom att köpa många coins vid ett tillfälle.

White paper

En kryptovalutas Whitepaper är dess affärsplan med detaljer och funktioner som kryptovalutan gör och erbjuder. Satoshi Nakamoto presenterade Bitcoins whitepaper den 31 oktober 2008 och var på nio sidor. Detta dokument förklarar hur Bitcoins kod är byggd och hur valutan skall fungera.

Withdrawal fee

Som kund på en kryptobörs kan man ofta göra affärer och köpa och sälja coins inom plattformen. Vill kunden däremot ta ut sina coins till egen wallet eller flytta till annan plattform tillkommer en uttagsavgift, en s.k. withdrawal fee. Det kan även bli fråga om denna fee om du säljer kryptovaluta mot kronor eller dollar och vill ta ut det till ditt vanliga bankkonto.
När du handlar Bitcoin av oss på Btcswe tillkommer inga avgifter, det du ser är alltid det du får.