Öppet bråk mellan kryptogiganter

Tvillingarna Tyler och Cameron Winklevoss driver kryptoplattformen Gemini. Bröderna är för folk utanför krypto mest kända för sin tvist med Mark Zuckerberg om vem som kom på idén som blev Facebook.

Nu är bröderna Winkelvoss på krigsstigen mot Barry Silbert som bland annat ligger bakom Grayscale och Genesis Global Capital. Silbert och Genesis var med och startade Gemini.

Tvillingarna menar att Silbert mörkar, myglar och är skyldiga Gemini pengar. Genesis är Silbert-företagens verksamhet för kryptolån och företaget stoppade långivning och inlösen den 16 november efter att den inte kunde tillgodose kundernas önskan om uttag från systemet. 

Genesis hänvisade till problemen med FTX. Enligt WSJ har Genesis lånat ut pengar till FTX som nu försvunnit. 

Genesis och Geminis driver tillsammans ett program som ger användare ränta på sina kryptovalutor mot att de lånar ut dem mot, en nu uppenbar, risk. Räntan var 8 % och risken 100%. Nu är uttag pausade och det är oklart vad som kommer hända med de 340 000 kundernas sammanlagda insättningar på 900 miljoner dollar. 

Grayscale påstår sig äga över 640 tusen bitcoin. Om företaget verkligen äger det de säger och kommer behöva sälja bitcoin för att täcka förlusten kan det skapa ytterligare turbulens på marknaden. 

 

https://www.wsj.com/articles/crypto-magnates-cameron-winklevoss-and-barry-silbert-trade-barbs-11672689694