Nya sedlar i inflationsdrabbat Argentina

Argentina lanserar en ny sedel när valutan kraftigt förlorar värde och inflationen förväntas nå 130%. Argentinas nya sedel på 2000 pesos är landets högsta valör och den sattes i omlopp på måndagen. På grund av valutans snabba depreciering är den dock endast värd 8,50 amerikanska dollar enligt officiell växelkurs På de fria parallella marknaderna kostar den dock endast hälften, drygt 4 dollar. 

 

Läs också: Argentinas centralbank höjer räntan till 81% 

 

Peso har tappat cirka en fjärdedel av sitt värde gentemot dollarn i år, trots stränga kapitalkontroller som bromsar fallet. De flesta argentinare köper dollar på inofficiella marknader där de handlas till över 480 pesos jämfört med den officiella kursen på 235.

Det sydamerikanska landet kämpar även mot en inflation på 109%, en av de högsta i världen, vilket en enkät från centralbanken uppskattar kan nå nästan 130% vid årets slut. Räntan har höjts till förbluffande 97%.

Eftersom ungefär hälften av alla kommersiella transaktioner fortfarande genomförs med kontanter, bör den nya högsta sedeln delvis lindra problemen som har lett till att bankerna har ont om utrymme i valven, och både lokalbefolkningen och turister ofta bär på väskor med kontanter för att betala för saker.

– Denna högre valör kommer att förbättra bankomaternas funktion och samtidigt optimera rörelsen av kontanter, meddelade centralbanken på måndagen. Den högsta sedeln tidigare var sedeln på 1 000 pesos.

Den nya 2 000-pesosedeln har en design som hyllar vetenskapens och medicinens utveckling i Argentina, meddelade centralbanken.

 

Relaterad artikel: Bitcoinbetalningar rullas ut i Argentina