Ny funktion i Ledgers plånböcker reser frågetecken 

Ledger, en av världens mest kända tillverkare av plånböcker för kryptovaluta, tror att deras senaste tjänst kommer att locka kunder som hittills varit för osäkra på hur man hanterar och förvarar sin kryptovaluta säkert.

Tanken med den nya funktionen är att användare ska kunna återställa sina privata nycklar på samma sätt som man kan återställa ett glömt lösenord. Enligt Ledgers bedömning ska detta underlätta för nya kunder att komma igång med kryptovalutor. Potentiella användare av kryptovalutor har ofta avskräckts av den upplevt höga tröskeln att lära sig förvara kryptovalutor, och man tror att en återställningstjänst skulle erbjuda en större trygghet.

Lanseringen av “Ledger Recover” möttes dock omedelbart av kritik. Kritikerna menar att produkten inte är förenlig med konceptet för en hårdvaruplånbok, som lovar att skydda privata nycklar från obehöriga.

Den valfria uppdateringen, som är tillgänglig för Nano X-modeller, gör det möjligt för Ledger-ägare att använda en tjänst som heter Ledger Recover och dela sin seedphrase (en sekvens av ord som används för att återställa en förlorad plånbok) med betrodda tredjeparter såsom Ledger, Coincover och EscrowTech. Dessa aktörer kommer att lagra användarnas krypterade säkerhetskopior mot en månatlig avgift.

Enligt företaget möjliggör detta för användare att återfå tillgång till sina kryptovalutor om de glömmer eller förlorar sin seedphrase och lösenord. Genom att använda tjänsten skulle de kunna be om hjälp från Ledger, bevisa sin identitet och få sin privata nyckel återställd.

 

Läs också: Vikten av att äga sina egna Bitcoin-nycklar 

 

Stora varningsflaggor

Kritikerna är oroade för flera saker. För det första ifrågasätter de säkerheten i den nya firmware-uppdateringen och hela återställningsprocessen. Ledger hävdar att allt är lika säkert som tidigare, men kritikerna tvivlar på detta och påpekar att den nya funktionen verkar motsäga Ledgers tidigare uttalanden om att hålla privata nycklar borta från internet.

En annan oro gäller integriteten. Hårdvaruplånböcker betraktas vanligtvis som ett sätt att lagra kryptovalutor anonymt, utan att koppla sitt namn till det. Genom att använda återställningsfunktionen kommer användarnas identiteter att kopplas till deras kryptoplånböcker, vilket innebär att det blir mer likt att använda en centraliserad börs med identitetskontroller. Detta reser frågor om integritet och möjliga risker för dataintrång, hackning eller statlig övervakning.

Det finns också farhågor om att systemet kan utnyttjas eller manipuleras, även om det är säkert enligt de erbjudna inställningarna. Dessutom oroar sig vissa över att denna valfria funktion i framtiden kan bli obligatorisk för alla användare av Ledger-plånböcker, antingen av regulatoriska skäl eller av andra skäl.

Sammanfattningsvis är kritikerna oroade för säkerhetsfrågor, integritetsproblem och en eventuell avvikelse från kryptovalutornas grundläggande principer om att vara sin egen bank och att inte behöva förlita sig på tredje part för att hålla sina tillgångar säkra.