Nu kan du lagra krypto i DNA – Ett hållbart alternativ till Bitcoin Wallet?

Test Tubes filled with Bitcoin DNA

DNA – Alternativ till Bitcoin Wallet?

Letar du efter en säkrare metod att förvara dina kryptotillgångar? Glöm hårdvaruplånboken! Nu kan du skydda dina privata nycklar i DNA.

Startupen Carverr, har introducerat ett unikt sätt att hjälpa kunder att skydda sina kryptotillgångar. Med hjälp av ny forskning i genetik, där data lagras i syntetiskt DNA, har Carverr tagit fram en tjänst där kunder kan spara sina privata kryptonycklar i en mikrotub innehållande DNA.

Även fast det kan verka som ett extremt substitut till en vanlig Bitcoin Wallet, kan DNA-lagring komma att bli ett lovande alternativ för lagring av all typ av data i framtiden, då forskare på senare år lyckats lagra allt från Worddokument och en GIF till ett helt operativsystem i DNA.

Galet men effektivt

Bitcoin, DNA och mikrotuber. Vishaal Bhuyan, VD på Carverr medger att det låter galet, men menar att DNA fungerar som vilket lagringsmedium som helst. Dessutom har syntetiskt DNA egenskaper som gör det till ett mer beständigt och säkert alternativ än att lagra data på en traditionell hårddisk. Med andra ord är det ett utmärkt alternativ för lagring av kryptotillgångar, där förvaring ofta förknippas med stora risker. Förlorar du dina privata nycklar, förlorar du dina kryptotillgångar för alltid.

Bhuyan säger att 28 kunder redan har skrivit på att betala $1 000 för att få sina nycklar lagrade i DNA och nu ser VD:n möjligheter att expandera verksamheten genom att erbjuda samma service till banker och företag.

”DNA är något som aldrig kommer att bli obsolet”, säger Bhuyan. ”Jag ser det som att investera i ett säkert sätt att förvara sina tillgångar, som t.ex. i sin pension eller liknande.”

Hur lagrar man data i DNA?

Att konvertera en fil till DNA är ett förvånansvärt enkelt koncept. När data bryts ner till dess mest simpla binära form består den endast av ettor och nollor. När det gäller DNA, så består uppbyggnaden av fyra bokstäver: A, T, C och G – förkortningar på nukleotider som utgör stegpinnarna i DNA stegen.

För att översätta binära data till DNA behövs ett konverteringssystem. T.ex. A=00, T=01, C=10 och G=11. I detta exempel översätts strängen 11000101001000 till GATTACA.

Krypto lagras i DNA istället för Bitcoin Wallet

Varför HODL:a i DNA?

Carverrs typiska kund är en person som har investerat stora belopp i kryptovalutor och planerar att hålla dem en lång tid framöver. Kunderna är med andra ord i behov av säker och varaktig lagring som klarar decennier av förvaring utan att korrumperas. En traditionell Bitcoin Wallet eller hårddisk riskerar att gå sönder, bli föråldrad och därmed icke-kompatibel med modern hård-och mjukvara efter bara några år. Lagring i DNA håller i generationer och i framtiden kommer det med största sannolikhet vara enklare att hitta laboratorier som läser av DNA än hårdvara som läser USB-minnen och mekaniska hårddiskar.

Vetenskapen bakom datalagring i DNA är tämligen ny – och tämligen dyr. Hittills har olika sorters data kunnat lagrats i DNA, allt från ett presentkort på Amazon till ett Linux operativsystem. Men kostnaderna är fortfarande höga, 2017 kostade det närmare $ 7 000 för forskare att lagra bara 2 megabyte data i DNA och ytterligare $2 000 att läsa av det. Trots kostnaderna är storskalig lagring möjlig. I februari 2018 lyckades forskare från University of Washington och Microsoft lagra 200 megabyte data i 13 miljoner DNA nukleotider.

DNA – Lösningen på människans dataproblem?

Utvecklingen av teknologin kring datalagring med hjälp av syntetiskt DNA kan vara en lösning på människans dataproblem. Forskning pekar på att år 2025 kommer vi människor tillsammans att producera sammanlagt 160 zettabytes data, vilket motsvara 160 biljoner gigabyte. Runt 2040 tror forskare att vi inte kommer att ha tillräckligt mycket silikon lämpat för att tillverka mikrochips för att kunna mätta vårt lagringsbehov.

Lösningen på vårt annalkande dataproblem kanske stavas DNA. I bara ett gram syntetisk DNA ryms i teorin 215 petabyte data. Det är över 100 miljoner vanliga filmer som ryms i något mindre än en ärta och som har en hållbarhet på hundratals år. Men om vi tittar på volymbehovet hos en kryptoinvesterare i dagsläget krävs inte särskilt stor lagringskapacitet för att hålla kryptotillgångar säkra, då en privat nyckel endast kräver runt 50 bytes i utrymme.

Kan hackare knäcka DNA?

I teorin kan allt som krypterats även dekrypteras. Den formel Carverr använder för att översätta binära siffor till DNA är dock mer sofistikerad än GATTACA exempel ovan, men principen är den samma. Dock behöver du inte ge iväg dina privata nycklar direkt till Carverr utan en krypterad version duger.

Vad händer om någon stjäl DNA:t?

För att kunna ha användning av ditt DNA behöver tjuven veta Carverr’s konverteringsystem för att avkoda DNA:t. Dessutom måste tjuven även knäcka din egen kryptering. Som ett extra lager säkerhet sker all korrespondens med Carverr via krypterad mail.

Hållbarhet

Efter att kunderna har lagt sin beställning skickas DNA:t i mikrotuber hem till kunden. Kunden uppmanas att förvara DNA:t i frysen, eftersom DNA åldras fortare i värme och solljus. Carverr erbjuder även sina kunder att förvara en backuptub med DNA, utifall att deras egen skulle försvinna.

Framtiden

För oss dödliga kommer en mobil Bitcoin Wallet, hårdvaruplånbok eller Paper Wallet antagligen vara det givna alternativet för förvaring av privata nycklar ett tag framöver. Men i takt med att teknologin gör framsteg och flera alternativa lagringsmetoder gör entré på den kommersiella marknaden bör effektiviteten öka och kostnader sjunka. I dagsläget kan lagring i syntetiskt DNA vara ett alternativ för den som är redo att lägga stora pengar för att skydda stora kryptotillgångar. Men i framtiden kan kanske vem som helst använda sig av naturens eget system för datalagring för att skydda sin kryptoförmögenhet. Vad tror du? Lämna gärna en kommentar nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *