Myndighetschefer vill förbjuda Bitcoin

I fredags skrev de båda generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Finansinspektionen en artikel på DN Debatt att utvinning av kryptovaluta borde förbjudas av miljöskäl. De menar att Sveriges möjligheter att klara Parisavtalet hämmas av “energislukande produktion av kryptovalutor” enligt inledningen i debattartikeln.

Erik Thedéen är generaldirektör på Finansinspektionen och Björn Risinger på Naturvårdsverket. Deras kritik är riktad i huvudsak mot Bitcoin, men även andra kryptovalutor som använder så kallad Proof of Work i den process som används vid utvinningen av kryptovalutan och säkerställer säkerheten i nätverket. 

I sin argumentation lyfter de båda myndighetscheferna fram att samhällsnyttan med kryptovalutor bör ifrågasättas. De hänvisar till att både Internationella valutafonden och den amerikanska centralbanken Federal Reserve som konstaterat att kryptovalutor medför stora problem och används i huvudsak för penningtvätt och finansiering av terrorism. 

– Det är samma argument som motbevisats gång på gång. En majoritet av Bitcoinutvinningen sker med förnybar energi, i El Salvador som exempel, där har man nyligen börjat minea Bitcoin med överskottsenergi från vulkaner. Bitcoin ökar incitamenten att utveckla ännu mer energieffektiv el, säger Christopher Eriksson, VD på Btcswe. 

 

Christopher Eriksson fortsätter: 

– Brottslighet har alltid funnits och kriminella har genom historien använt alla möjliga valutor och tillgångar för att flytta brottsliga medel. Bitcoin är tvärtom vad många tror en valuta som lämpar sig dåligt för brottslig verksamhet, då alla transaktioner är spårbara på den publika blockkedjan. Panamadokumenten från Wikileaks avslöjade ju hur internationella storbanker medvetet tvättat pengar åt kriminella organisationer. Det känns som man silar mygg och sväljer kameler när man ständigt ger sig på Bitcoin.