Många svenskar på internationell Bitcoinkonferens 

I helgen gick bitcoin only-konferensen Baltic Honey Badger av stapeln i Riga, Lettland. Konferensen som haft uppehåll under pandemin var nu tillbaka med besked. Närmare 1000 personer hade begett sig till Riga för att mingla med likasinnade och lyssna till intressanta föredrag av kända bitcoiners, programmerare och investerare vars mål är att sprida kunskap om bitcoin och bygga lösningar för ökad adoption.

Btcswe News bevakade eventet och vi imponerades över det stora intresset från Sverige. Omkring 20 svenskar hade på eget initiativ tagit sig dit, några reste ensamma medan andra reste i grupp. 

 

Åsiktsfrihet, censur och penningtvätt

En föredragshållare som drog stor publik var Giacomo Zucco som hade fokus på frihet i sitt föredrag. Han resonerade kring att tal och åsikter måste vara fria och att samhällen med åsiktsfrihet är bra samhällen men han oroades av att internet allt mer går åt ett övervakning och censur där folk godtyckligt stängs av. Han menade att fria ordet är under attack. 

Mest uppmärksamhet rönte Zucco med sitt uttalande att “money laundry is beautiful”, och det finns en förklaring. Bitcoin kallas ofta penningtvätt. Zucco sa att den som förordar KYC (Know Your Customer-lagstiftning) inte kan något om ekonomi eftersom hela grundtanken med pengar är just att man ska slippa känna sin kund.

 

Relaterad artikel: Bitcoinkonferens i Riga

 

Bitcoinfilosofen Gigi drog storpublik

Klädd i grön kroppsstrumpa och solglasögon kom den anonyme pseudonymen Gigi. Han har under senaste åren etablerat sig som en av de stora tänkarna inom bitcoin och hans föredrag drog så stor publik att folk stod i gångarna och andra fick vända i dörren för det var fullt. Innan Gigi gick upp på scen hade han twittrat ut en private key till en bitcoinplånbok innehållandes 1000 000 satoshis (0.01 BTC) som omedelbart dränerades i kamp mellan två aktörer. Syftet med det visade sig i slutet på Gigis tal där han pratade om just de privata nycklarna och han fick till flera poänger kring att “code is speech” och att “speech is code” och att det inte går att stoppa något av det. Gigi pratade om Bitcoins många paradoxer. 

 

Svårt att hinna med allt

Några svenskar Btcswe News talat med beklagade att föredrag hölls samtidigt på de olika scenerna och därför var svårt att hinna bevaka allt. Samtidigt sker mycket av de spontana kontakterna i lobbyn och i kaffekön så det fanns sannerligen mycket att, göra och höra och välja mellan. 

I minglet kunde konferensdeltagarna småprata med kändisar och entreprenörer såsom Samsom Mow, Adam Back, Jimmy Song, Stephan Livera, Knut Svanholm och John Carvalho med flera. Med på länk fanns såväl Michael Saylor som Jack Mallers.

Vi kommer publicera mer reportage från konferensen under veckan. Hela konferensen spelades in och finns på YouTube för den som vill se. 

 

Dag 1

 

Dag 2

https://www.youtube.com/watch?v=3WG7uAQ5R9Y

https://www.youtube.com/watch?v=Hdx5qUvYcgA