Lån med NFT som säkerhet

Non Fungible Tokens, NFT:s, har vuxit explosionsartat senaste åren. Även om en avmattning märkts av är det fortfarande en stor marknad som attraherar nya investerare och spås bli större i framtiden. NFT: säljs som digitala samlarobjekt och är vanligt inom spel, konst och samlarkretsar och består av en kodsträng som representerar en bild eller ett objekt på en specialiserad blockkedja.

Ett projekt kallat Nftfi har under de senaste två månaderna möjliggjort NFT-backade lån för drygt 75 miljoner USD. Förutom Nftfi finns även Arcade, Nexo och Drops på marknaden och ytterligare en aktör är på väg. Det är Flowty som ligger på blockkedjan Flow och de fick nyligen in 4,5 miljoner USD i riskkapital och siktar på att bli en stor aktör inom NFT-finans.

Förutom att köpa och sälja de digitala objekten dyker nu fler tjänster likt Nftfi upp som via lån ger lån där ägarens NFT fungerar som säkerhet. Det innebär att en NFT-ägare kan ta ut ett lån och få likviditet utan att behöva sälja sitt digitala samlarobjekt.

– Man ska vara medveten om att detta är en helt ny och oreglerad marknad. Det är förenat med stora ekonomiska risker att ta lån som satsas i krypto. Ännu större risk tar den som pantsätter t.ex. en NFT  med hög värdering, säger Christopher Eriksson, VD på Btcswe.