Kryptoföretag säger upp personal

Coinbase som är en av världens största kryptoplattformar börsintroducerades den den 14 april förra året när intresset för krypto var som störst. Bolagets aktie har rasat omkring 85% sedan dess. Under årets första kvartal rapporterade Coinbase en nedgång i antalet användare och en minskning av intäkterna med 27 procent.

Av 5000 anställda varslas nu 1100 personer om uppsägning och bolagets VD Brian Armstrong skriver på sin blogg att Coinbase planerar för global recession och det som kallas kryptovinter, eller djup bearmaket med sjunkande priser och lägre intresse för krypto. För bara några månader talades det istället om nyanställningar på flera hundra personer. 

Även BlockFi och Crypto.com varslar en stor del av sin personalstyrka om uppsägning och tongångarna är nu helt annorlunda än i november när Crypto köpte namnrättigheterna till Los Angeles Lakers Arena för 700 miljoner dollar och Coinbase, Crypto.com och FTX spenderade mångmiljonbelopp på annonser i samband med superbowl i februari.

Flera av företagen som varslar är stora kryptoföretag som säljer och marknadsför en uppsjö av olika altcoins. Företagens affärside är att erbjuda en rad coins som konsumenter skall köpa med avgift och gärna swappa, byta, sälja och trada för att öka handelsplattformens vinst. 

 

Läs också: Memecoins efterfrågas

 

Förra året skapades många så kallade meme-coins som snabbt ökade i popularitet och därmed värde. Dessa var vinstlotter för kryptoföretagen som sålde dem mot avgifter. Meme-coins till skillnad från bitcoin är ren och skär spekulation, nästan som att gå på casino. Bitcoin är också volatilt men har en helt annan fundamenta. 

Nu när priserna på krypto sjunkit och intresset svalnat behöver därför dessa företag minska i personalstyrka för att hålla sina kostnader nere.