Kom igång med en Bitcoinplånbok

Denna artikel är en instruktion i hur du sätter upp din allra första Bitcoinplånbok (även kallat wallet) och skapar en Bitcoinadress för att ta emot Bitcoin. Du behöver en plånbok för att kunna få Bitcoin skickat till dig av någon annan eller köpa Bitcoin själv med Swish hos Btcswe.

Relaterad artikel: Vikten av att äga sina egna bitcoinnycklar

 

1. Gå till Appstore/ Google Play. Sök efter Exodus. Var noga med att hämta den officiella versionen, ibland betalar andra wallets för att synas på sökordet. Du säkerställer att du hämtar den officiella appen genom att logotyp och gränssnitt stämmer med Exodus.com.

 

2. Gör som vanligt när du laddar ned appar.

 

3. Klicka “Get started” och läs den guide som kommer upp. Här får du en snabb överblick vad appen gör.

 

4. Du kommer sedan in i appen och ser ett antal kryptovalutors kurser. Din wallet är nu skapad. Men innan du kan börja handla måste du gå igenom ett par viktiga steg! Längst ner i appen är tre symboler. Klicka på den med fyra stycken kvadrater.

 

 

5. Klicka på “Security”.

 

 

6. Klicka på “Backup”.

 

7. Var noga att ingen tittar över din axel.

 

8. Ta fram papper och penna. Appen kommer att visa 12 stycken ord. Dessa är superhemliga. Den som har tillgång till orden har tillgång till dina kryptovalutor kopplade till Exodus. Spara INTE orden digitalt. TA INTE SKÄRMDUMP!! (OBS detta är en demowallet, annars ska orden absolut inte visas för någon annan).

 

 

9. Ta inte skärmdump på dina ord. Detta är en demowallet. Orden är att jämföra med nycklar till ditt digitala bankvalv. Den som har orden kommer åt dina coins.

 

 

Bitcoin seed phrase hemliga ord

10. Skriv upp på ett papper som du förvarar som en värdehandling. Orden kan du även visa via att gå via appens “security” igen.

 

 

11. I föregående steg med “Security” finns en flik som heter “Secure with passcode”. Där kan du skapa en 6-siffrig kod för att öppna din Exodus plånbok. Om du inte har skrivit ner dina ord på ett separat papper och dessutom glömmer koden kan du inte komma åt dina coins.

Om du däremot har dina 12 ord men glömmer säkerhetskoden för att öppna appen kan du radera appen och återskapa din plånbok med hjälp av de 12 orden och dina coins finns kvar.

 

 

12.Du kommer tillbaka till översikten med den färgglada cirkeln. För att ta emot/Köpa Bitcoin: klicka på BTC

 

13. Klicka på den valuta du vill se. På Btcswe säljer vi i dagsläget endast Bitcoin. Klicka därför på Bitcoin så kommer du in i din wallets Bitcoin-del.

 

14. För att köpa eller ta emot Bitcoin behöver du en mottagaradress. I Bitcoinplånbokens översikt finns två pilar. Den ena pilen i din plånbok är utgående och den andra är inkommande. Klicka på den med en PIL IN till din plånbok (här markerad GRÖN) för att skapa en mottagaradress.

För att skicka Bitcoin använder du PIL UT (rödmarkerad) Detta går vi igenom i en annan guide.

 

15. När du klickat på PIL IN / Receive/ Ta emot så visas en QR-kod samt en adress. Det går att klicka på adressen och kopiera den. Var mycket noggrann när du kopierar din adress. Transaktioner på Bitcoins blockkedja går inte att ångra och en missad bokstav kan göra att dina BTC försvinner eller skickas till fel adress.

 

16. Nästa steg är att köpa Bitcoin via Btcswe.