Kina och Ryssland förstärker samarbetet

Kinas president Xi Jinping meddelar att Kina är redo att stärka samarbetet med Ryssland. De båda länderna vill utveckla en större regional marknad och säkerställa en stabil och robust global leveranskedja för att ge verkliga och märkbara fördelar till länderna i regionen, rapporterar kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Xi betonade att förutom att stärka samarbetet inom multilaterala plattformar som FN, Shanghai-samarbetsorganisationen (SCO), BRICS och G20 bör Kina och Ryssland utforska “potentiella” nya ekonomiska, handels- och investeringsrelationer.

– Kina är redo att tillsammans med Ryssland och länderna inom Eurasiatiska ekonomiska unionen främja och koppla samman Belt and Road-initiativet (“den nya sidenvägen”) med unionen för att utveckla och etablera en större regional marknad, säkerställa en stabil och robust global leveranskedja för att ge verkliga och märkbara fördelar till länderna i regionen, sade Xi Jinping.

Som svar på Xis uttalanden sa Mishustin att Ryssland är “redo att samarbeta med Kina för att främja multipolarisering i världen och stärka den internationella ordningen baserad på internationell lag.”

Relaterad artikel: BRICS utvecklar egen valuta

Xi betonade Kinas åtagande att erbjuda fast stöd till Ryssland i frågor som rör de båda ländernas kärnintressen och att stärka samarbetet inom multilaterala forum. Han berömde den betydande nivån av ömsesidigt förtroende och samordning mellan Kina och Ryssland och sade att det “är ett exempel på en ny typ av internationella relationer”.

Innan sitt besök i Peking och mötet med Xi deltog Mishustin i ett rysk-kinesiskt affärsforum i Shanghai. Vid forumet uppmanade ordföranden för Rysslands nationella ekonomiska utvecklingsinstitution VEB.RF Kina och Ryssland att skynda på etableringen av ett nytt, “högkvalitativt” betalningssystem för SCO- och BRICS-valutor. Mishustin sade:

“Våra relationer med Kina blir allt starkare. Detta långvariga förhållande bygger på historiska rötter, ömsesidig respekt och vänskap.

Se också: Kina och Brasilien överger petrodollarn