Joe Biden vill se stark reglering av krypto efter FTX

Den senaste tidens oro på kryptomarknaden och kollapsen av FTX som ledde till att stora värden gick upp i rök, där såväl småsparare som stora företag blev offer för bedrägeriet, har fått USA:s president Joe Biden att vilja agera.

På det pågående G20–mötet där världsledare samlas har ämnet diskuterats och det finns viss enighet om att bitcoin och krypto skulle kunna skapa finansiell instabilitet. För att stävja att problem inom krypto sprider sig till övriga marknaden föreslås en global reglering av kryptovalutor och Joe Biden sägs vara initiativtagare, enligt Forbes. 

 

Läs också: FTX kryptokollaps – detta har hänt

 

Sheila Bair heter en före detta chef för ett av Amerikas största försäkringsbolag och hon menar att krypto borde kunna regleras inom nuvarande regelverk och att inga större ingrepp måste göras, bara anpassningar. Hon menar att det är bråttom för beslutsfattarena att sätta regelverket omgående och medddela publikt vad som gäller. Bair delar inte uppfattningen att kryptos instabilitet kan påverka resten av ekonomin då det är ett litet särintresse, enligt Financial Times

 

Bidens administration har tidigare uttalat att krypto måste regleras men utan att komma till belsut. Det gör att frågan har bollats fram och tillbaka mellan senat, kongress, Vita huset och utredare utan att nå konsensus.