Joe Biden vill inte ge gräddfil åt kryptohandlare

USA:s president Joe Biden uttryckte sitt motstånd mot en överenskommelse om skuldtaket med republikanska ledare som enligt uppgifter skulle gynna kryptohandlare. På det pågående G7-mötet klassade Biden enligt uppgifter från en presskonferens de republikanska förslagen som “oacceptabla”.

– Jag kommer inte att gå med på en överenskommelse som skyddar skattefuskare och kryptohandlare samtidigt som matstöd riskerar att utebli för nästan 1 miljon amerikaner, sade Joe Biden.

De påstådda skydden för kryptohandlare syftar på skatteförlusthantering. Enligt Washington Post pågår det diskussioner mellan Vita huset och republikanska ledare om att blockera en mekanism inom kryptotransaktioner.

Skatteförlusthantering inom krypto är en strategi som investerare använder för att minska sina totala skatteskulder. Det innebär att man säljer en kryptovaluta med förlust för att motverka kapitalvinster från kryptovinst. För att kunna göra avdrag för förlusten måste tillgångarna säljas och intäkterna användas för att köpa en liknande tillgång inom 30 dagar före eller efter försäljningen. Mekanismen är också tillgänglig för aktier och andra tillgångar.

Utöver att avsluta skatteförlusthantering för kryptovalutor har Vita huset föreslagit en liknande åtgärd som förbjuder investerare att skjuta upp skatter vid fastighetsbyten. Båda ändringarna skulle generera cirka 40 miljarder dollar i skatteintäkter för den amerikanska regeringen.

Republikanerna avvisar förslagen, enligt en källa till Posten. Representanthusets talman Kevin McCarthy hävdar att den amerikanska skulden är ett “utgiftsproblem, inte ett intäktsproblem” och hänvisar till Biden-administrationens överdrivna utgifter under pandemin. Samtidigt lägger Vita huset skuldfrågan på tidigare regeringars skattesänkningar och hävdar att intäkterna har påverkats av skattenedsättningar.

Republikanerna vill minska underskottet med 4,8 biljoner dollar i nedskärningar, vilket direkt skulle påverka federala myndigheters budgetar. Om kongressen misslyckas med att höja skuldtaket kan USA gå i betalningsinställelse redan den 1 juni. Biden kommer enligt uppgifter att prata med McCarthy i telefon under sin flygresa från Hiroshima till Washington, D.C.

Skuldtaket, som har varit i kraft sedan 1917, är den gräns som kongressen har satt för hur mycket pengar den federala regeringen kan låna för att betala räkningar.