Japansk finansjätte testar kryptovaluta för butiksköp

btcswe maskot betalar varor med kryptovalutor pa sin smartphone

Den japanska finansjätten SBI Holdings genomför just nu tester med en kryptovaluta som kan användas för att betala butiksköp med hjälp av köparens smartphone. Detta bekräftades i en pressrelease gjord av SBI den 25 september.

Pressreleasen presenterar projektet som ett lackmustest av blockkedjans möjligheter och användningsområden. SBI refererar till den mytomspunna Satoshi Nakamoto, när de säger sig bygga vidare på Nakamotos vision genom att göra krypto mer tillgängligt.

Tillkännagivandet som gjordes tillsammans med startupen Orb och Fintechbolaget Glory, meddelande att SBI testade sin nya blockkedjebaserade ”S Coin” token, vilket ska fungera som en ”settlement coin” som lämpar sig för avräkning och fakturering som kan behandlas med en smartphone.

Testet ska enligt rapporter till en början tillåta SBI-anställda att använda S Coin-plattformen för att genomföra kontantfria köp på kafeterior och restauranger runtom på SBI:s huvudkontor. I samband med testet har man låtit installera S Coin-plattformen på en bankomat specialdesignad av Glory. Bankomaten tar kreditkort tillsammans med andra betalningsalternativ för att användare ska kunna fylla på sin smartphonebaserade S Coin-plånbok.

SBI påpekar att S Coin-plattformen är designad så att kryptovalutor kan skräddarsys för specifika användningsområden. Projektet är enligt företagen ett första steg för att kunna avgöra om kryptovalutor kan möta de unika behoven som konsumenter har.

Om företagen bevisar sin tes kommer de att fortsätta jobba mot ett kontantlöst samhälle genom att erbjuda produkter för att bygga ut infrastrukturen för elektroniska pengar. De senaste årens förändringarna i köpbeteende hos konsumenter samt den utbredda användningen av smartphones är trender som företagen granskar noga när de utvecklar nya tjänster och produkter för marknaden.

Tidigare i somras öppnade SBI sin egna kryptobörs, VCTRADE. Parallellt med nyöppnade VCTRADE har SBI under året genomfört stora tester med Ripple (XRP) som avräkningssystem i ett gigantiskt projekt som involverar runt 38 banker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *