Iran på väg att överge dollarn

Irans centralbank och myndigheterna har godkänt en kryptoplattform som betalningspartner vid internationell handel. Detta möjliggör för Iranska företag att använda kryptovaluta istället för dollar i sin handel med företag i andra länder.

​​Iranska regeringen godkände mining av kryptovalutor som en industriell verksamhet under 2020, varefter många företag började bryta kryptovaluta över hela landet tack vare den extremt låga elkostnaden. 

Skall ge staten mer pengar

Den nya lagen tillåter kryptovalutor som Bitcoin att utvinnas av lokala företag samtidigt som det krävs att CBI, plattformen som agerar mellanhand, kan köpa den utvunna kryptovalutan. Dessa kryptovalutor kan sedan användas för att betala för import, vilket minskar risken för att leverantörer straffas av USA på grund av sanktionerna mot Iran.

I januari 2020 utfärdade det iranska ministeriet för industri, gruvdrift och handel mer än 1000 licenser för miningföretag av kryptovaluta.

Ministeriets mål är att de licensierade företagen skall övervakas och stödjas i syfte att samla in 500 miljoner dollar i kryptovaluta till staten under kommande år och öka med 10% årligen.

Stoppat mining tillfälligt

För närvarande är cirka 5% av all hashpower för att minea Bitcoin i Iran och nyligen har Iran förbjudit brytning av bitcoin och kryptovalutor för att spara ström. Olicensierade miners står för den största andelen av kryptomining i Iran och myndigheterna är ute efter att stoppa de olicensierade. Förbudet mot mining kommer att gälla till den 6 mars och hoppas kunna bidra till att minska trycket på landets energireserver.

 

https://cryptoslate.com/iran-finalizes-mechanism-to-use-cryptocurrencies-in-foreign-trade/

 

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.