Den 24 januari lämnade Björn Tisjö från Alvesta in en motion till kommunfullmäktige där han föreslår att kommunen skall köpa Bitcoin för en del av budgetöverskottet.
Björn har nyligen gått ur Moderaterna som han representerat i kommunfullmäktige och haft förtroendeuppdrag för i många år. Anledningen till hans avhopp beror på Moderaternas inställning till vaccinpass och den ökade kontrollen över medborgarna det medför. Björn anser det vara oförenligt med Moderaternas syn på frihet och att det går stick i stäv med partiets egna idéprogram. Frågan om vaccinpass och rörlighet i samhället skall ej förväxlas med att vara emot vaccin enligt Björn.
För transparensen skull skall vi tillägga att Björn sedan några månader är deltidsanställd på Btcswe och jobbar bland annat med kundservice och sociala medier.
Vi satte oss ner med Björn och pratade om Bitcoin och varför han föreslår att kommunen skall äga Bitcoin.
Motionen i sin helhet: Motion ang Bitcoin som en försäkring
Du föreslår att kommunen där du bor ska köpa Bitcoin. Varför?
Innan man förstår tekniken bakom Bitcoin, har lärt sig om FIAT-valuta, guldets historiska roll och vad inflationen gör med våra pengar så tycker jag ett bra sätt att prata om Bitcoin är att se det som en slags försäkring. Precis som vi har försäkring på huset om det skulle brinna ner. Sveriges statsskuld är omräknat i Bitcoin är 5 miljoner BTC. USA:s statsskuld motsvarar 750 miljoner Bitcoin. Det kommer bara finnas 21 miljoner Bitcoin. Bitcoin är en liten del av ekonomin men den växer.
Bitcoin var 2010-talets bäst presterande tillgångsslag. Bitcoin har ökat med i snitt 120% om året sista åren. Det är inte fel att ha lite grann, ifall det fortsätter i samma riktning. För 2 år sedan kostade en bitcoin 10 000 US-dollar. Nu 36 000. Den har visserligen varit uppe på nästan det dubbla och “rasat” men sett över åren har Bitcoin ökat och etablerat högre lägstanivåer.
Är det inte riskabelt att satsa kommunala pengar på Bitcoin?
Jag har suttit i kommunfullmäktige i mer än 10 år. Vi har slösat bort pengar, vi har dragit igång kostsamma projekt, vi har delat ut bidrag utan motprestation och vi har hyllmeter efter hyllmeter med dyra utredningar som ingen läser. Då borde vi kunna ha råd att köpa lite Bitcoin och se det som en försäkring. Vi kan också bara se det som en diversifiering. Kommunen äger fonder och aktier idag. Det vore inget konstigt att även äga Bitcoin.
Ditt förslag är att kommunen ska lägga 1% av budgetöverskottet på Bitcoin. Det blir inte så många Bitcoin?
2019 gjorde kommunen ett överskott på 55 miljoner, 1% blir 550 000 kr, vilket idag motsvarar drygt 1,5 Bitcoin. Det är mer än inget och med tanke på att det bara finns 21 miljoner Bitcoin så är 1 ganska mycket, åtminstone en bra början. Om Bitcoin når upp i nivå med guldets värde pratar vi om cirka 5 miljoner kronor per Bitcoin. En bra försäkring helt enkelt. Skulle värdet däremot bli 0 är det bra att ha en försiktig inställning. Just att Bitcoin skulle bli värt 0 är osannolikt eftersom allt fler företag och även hela länder nu börjar utforska Bitcoin för att skydda sig mot den stigande inflationen, så det finns inga indikationer att intresset för Bitcoin skulle minska.
Tror du att din motion kommer gå igenom i kommunfullmäktige?
Motionen lämnades in till kommunkansliet förra veckan, den dagen kostade en Bitcoin 33 000 USD. Nästa kommunfullmäktige hålls den 22 mars och då ska fullmäktige först och främst fatta beslut om motionen får ställas. Om det godkänns så lämnas den för utredning och kan tidigast komma tillbaka för beslut efter 6 månader. Då har det sannolikt hunnit vara ett val och Bitcoinkursen kanske även har ökat. Det blir spännande. Dock är jag själv inte med i fullmäktige efter valet eftersom jag gått ur moderaterna och inte står med på någon valsedel längre.
Vi delar syn på Bitcoin och ser potentialen framåt. Får man fråga, hur många Bitcoin har du?
Ju mer man lär sig om Bitcoin desto mer vill man ha. Jag hittade Bitcoin sent och därefter var det en process att lära mig och förstå det. Förra året kostade en Bitcoin mellan 300 – 600 tusen kronor. Det är mycket pengar och inget en vanlig löntagare kan hosta fram. Jag köper för en liten summa varje månad och ser det som ett långsiktigt sparande.
Vad har du för tips till den som är ny inom krypto och nyfiken på Bitcoin?
Undvik så kallade altcoins och memecoins. De kan öka snabbt men väldigt få realiserar sina vinster och hamnar därför på minus efter ett tag. Bitcoin är den största och mest erkända kryptovalutan. Den är decentraliserad och kan inte stängas ner. Om inte Bitcoin lyckas är det naivt att tro att någon annan kryptovaluta ska göra det.
Ta inte för stora risker och köp bara för pengar du är beredd se minska i värde och inte behöver på några år. Som medarbetare på Btcswe är jag glad att hjälpa till och även svara på frågor. Vårt mål är att fler svenskar ska äga Bitcoin.