(instabilt) stablecoin fick Bitcoin att falla

Luna Foundation Guard, LFG, är stiftelsen som ligger bakom blockkedjan Terra. Deras egen kryptovaluta backas upp av Bitcoin och som i sin tur garanterar värdet på en stablecoin kallad TerraUSD. Meningen med TerraUSD är att vara ett stablecoin värt 1 USD och att det värdet alltid skall hållas. 

Om Bitcoinkursen går ner behöver således Terra tillse att TerraUSD behåller sitt värde genom, att skjuta till kapital. Omvänt kan Terra förstöra sina egna tokens om kursen ökar, för att på så vis hålla kursen stabil på 1 dollar.

Terra har den senaste veckan sjunkit med mer än 90% och deras stablecoin tappade därför sin peg mot dollarn. Det saknas helt enkelt likviditet. 

 

Sälja Bitcoin för att inte tappa värde

TerraUSD handlas just nu för 38 cent, vilket är avsevärt under 1 dollar som stablecoinet måste hålla. Detta berodde alltså på att Luna, själva kryptovalutan, uppbackad av Bitcoin, sjunkit i pris till följd av att bitcoins kurs minskat och de tvingats sälja sina bitcoinreserver. 

Terra har de senaste dagarna sålt bitcoin till ett värde av 750 miljoner USD för att skydda TerraUSD, rapporterar Yahoo Finance. Detta skadar förtroendet för kryptovalutan och frågan är vad som kommer hända härnäst. 

Är det fler säljare än köpare sjunker kursen och bitcoin för 750 miljoner USD var mer än vad marknaden kunde svälja igår. Det ledde till att bitcoin sjönk till som lägst 29 700 USD innan en återhämtning skedde. I skrivande stund handlas 1 bitcoin för 31 600 USD.