Insändare: Spekulativt i metaverse och NFT

Detta är en opinonstext. Åsikter och resonemang är artikelförfattarens egna och behöver inte nödvändigtvis vara något Btcswe som företag står bakom. Vi publicerar insändare relaterade till Bitcoin och kryptovalutor. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera insänt material. Skicka till news (a) btcswe.com 

 

Metaverse dök upp som ord första gången 1992 när Neal Stephensons science fiction-novell Snow Crash kom ut. I boken samspelar människor med varandra i en tredimensionell värld som blir en metafor för den verkliga världen. Dock hade Stephenson redan i början av 1980-talet pratat om framtidens internet som ett delat virtuellt utrymme där verkligheten och den virtuella världen flätas samman. Vid denna tid var internet i stort sett bara ett fåtal datorer på universitet och myndigheter som länkats samman. 

Nu under 2021 har termen blivit ett av de mest frekvent använda orden och i synnerhet sedan Facebook bytte namn till just Meta, vilket är direkt leder tankarna till Metaverse, som leder tankarna till metaforen för det digitala universum i Stepensons bok.

I metaverse kan människor bygga sin egen värld och skapa sina egna digitala identiteter genom avatarer och digitala samlarobjekt. Vi har sett en början på detta främst genom online multiplayer spel.

Metaverse-konceptet är fortfarande relativt outforskat och det finns risk att många dras med i hypen kring olika projekt som säljer drömmar och grandiosa framtidsvisioner, inte minst sedan Facebooks namnbyte till Meta. Alla nya projekt inom meta kommer förmodligen inte finnas kvar om ett par år, utan de allra flesta kommer försvinna lika snabbt som vi sett bubblor krascha genom historien. Däremot skall ideén inte förkastats men det fortfarande tidigt och mycket kan hända. 

Många stora och väletablerade företag jobbar mot metaverse och lanserar även NFT:s, non fungible tokens, som är enslags digital ägodel. Coca Cola, Disney och Gucci är bara några exempel på företag som släppt egna limiterade samlarkollektioner inom NFT och de syns även i olika datorspel där det går att ge sina fiktiva spelkaraktärer olika attribut och accessoarer. Företaget bakom NASCAR skall snart lansera en digital bil och även sälja kläder i det populära datorspelet Roblox. 

Att stora företag ser affärsmöjligheter och en chans att stärka sina varumärken är helt naturligt. Datorspelet Roblox har cirka 200 miljoner användare varav merparten är ungdomar. Det är oerhört viktig för varumärken att synas i datorspel och släppa egna kollektioner med NFT eller lansera egna tokens med speciella ändamål till sin framtida kundgrupp. Detta är dels för att tjäna pengar på kort sikt, men också för att företagen skall lära sig mer om tekniken och följa med i den digitala utvecklingen.

Sannolikt kommer NFT och andra digitala tokens på blockkedjan fortsätta attrahera nyfikna spekulanter och personer som vill vara med och bygga det nya så kallade web 3.0

Fortfarande finns vissa frågetecken kring ägarskap om NFTs,t.ex. om någon kommer över en digital plånbok med koden som verifierar äktheten och ägarskapet av ett föremål som finns både i blockkedjan och fysiskt. Måste då personen som har det fysiska exemplaret lämna det till den personen som kanske rentav hackat plånboken? Ett annat aber är det faktum att det går att högerklicka och spara eller ta en skärmavbild med sin telefon och därmed ladda hem en kopia av NFT. Förvisso följer inte hashen på blockkedjan med som garant för ägarskapet men vi har i alla tider sett att märkesvaror får kopior. Det lär ske även inom den digitala världen. 

Avslutningsvis, det är spännande tider just nu och vi vet inte hur det ska sluta. Det påminner lite om guldrushen i Klondyke i slutet av 1800-talet när många sökte lyckan. Få var det som hittade så pass mycket guld att de blev rika. Driftiga entreprenörer däremot sålde mat, tält, spadar, hyrde ut husrum och ordnade kurser i var man bäst bör leta guld.

Jag brukar säga att om inte Bitcoin lyckas kommer inget altcoin, digitalt token eller projekt heller göra det. Bitcoin startade allt detta och kommer, om det lyckas, bli hela världens – inklusive metaverse och den digitala världens, globala valuta som allting annat mäts emot. Bitcoin med sin begränsning till endast 21 miljoner enheter är en ny sorts pengar. Pengar har alltid funnits i olika varianter och den hårdaste formen av pengar vinner alltid. 

 

Vid pennan

Swehodl

Viss fakta och inspiration till denna text har inhämtats av Tatiana Revoredo och NFT tech