Inget beslut om digital Euro – ändå diskuteras detaljer 

Trots att inget formellt beslut är fattat om att ge ut en digital Euro som en CBDC, Central Bank Digital Currency, så diskuteras just nu på EU-nivå hur lagstiftningen skall se ut kring den. Det skall finnas integritetsskydd försäkrar de europeiska finansministrarna.

Under ett möte mellan de europeiska finansministrarna i Eurogruppen som hölls på måndagen var just spårbarhet, integritet och lagstiftning mot penningtvätt i fokus. EU har uppfattningen att kryptovalutor underlättar kriminell verksamhet och behöver regleras hårdare samtidigt som man ser fördelar med systemet och därför diskuterar framtiden för en kommande digital centralbanksvaluta. 

 

Kommer inte gå att vara anonym 

Fullständig anonymitet kommer inte att erbjudas i den europeiska digitala valutan men utifrån användarens riskprofil och baserat på olika transaktioners möjliga risk kan olika sätt att använda valutan bli aktuella enligt den irländska finansminister Paschal Donohoe, som är ordförande i det som kallas Eurogruppen.

– En helt anonym digital euro är inte önskvärd, sa Paolo Gentiloni från Europeiska kommissionen till reportrarna efter mötet rapporterar Coindesk.

Europaparlamentet beslöt i förra veckan om kontroversiella nya regler mot penningtvätt som kommer kräva fullständig identifiering av sändare och mottagare av en kryptotransaktion .