Under måndagen presenterade Statistiska Centralbyrån inflationstakten för januari månad. Det senaste året har inflationen varit extremt hög och befunnit sig långt över tvåprocentsmålet. Inflationstakten enligt KPI var 11,7 procent för januari. Det är minskning mot december som låg på 12,3 procent.
Läs också: Tvåprocentsmålet – inflation
Drivande för sättet som inflationen mäts på är den allmänna prisnivån och den har hållits uppe dels på grund av höga elpriser men också höjda priser på livsmedel. Sedan förra mätningen har elpriserna sjunkit med nära 30 procent.
Inflationen mäts på årsbasis. Det betyder att om inflationen var hög i januari 2022 (vilket den var) och fortsätter vara hög i januari 2023 har inflationen alltså förväntas – inte stabiliserats.
Enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är dagens inflationsbesked negativt ur hushållens perspektiv. Skälet till det är att det är fel saker som stiger i pris. Inflationen exklusive energi är alldeles för hög säger hon till TT.
– Livsmedelspriserna stiger kraftigt och det smittar i sin tur restaurangbranschen. Det är bekymmersamt eftersom det är den sortens inflation som Riksbanken kan påverka. Energipriserna är lite vad de är och de sätts i omvärlden. Att energipriserna faller har mer att göra med att de var väldigt höga för ett år sedan, säger Winsth enligt SVT.