Inflationen fortsatt hög

Btcswe news har följt och rapporterat om den amerikanska inflationen i drygt ett år. I oktober 2021 låg den på 6,2% på årsbasis. Den senaste rapporten för augusti 2022 visade på en ökning i konsumentprisindex om 8,3% mot föregående år samma månad enligt NY Times. Detta är en minskning mot föregående månad men analytiker förväntade sig en större minskning, vilket fick börsen att reagera negativt. Bitcoin påverkades också. 

 

Läs också: USA:s inflation skenar

 

Konsumentprisindex, exklusive livsmedel och energi, steg 0,6% i augusti. Detta mått kallas kärn KPI, och baseras på kärninflationen. Det var dubbelt så mycket som prognosen sade. 

Inflationen har nu legat över 8% under flera månader. Krig, energibrist och ökade transportkostnader är en del av orsaken till de ökade konsumentpriserna. I USA har även begagnade bilar stigit kraftigt i pris vilket ytterligare fått inflationen att stiga.

Federal Reserve kan som motdrag höja räntan med förhoppning att pressa tillbaka inflationen. De har redan höjt räntorna men ytterligare höjningar är sannolikt. Nästa vecka lämnas besked om det blir en tredje höjning i rad. Nästa vecka lämnar även svenska Riksbanken sitt räntebesked och de senaste svenska inflationssiffrorna dyker upp denna vecka.

Från Btcswe News håll ser vi även den ökade penningmängden som en klar orsak till att konsumentpriserna ökar. När mer valuta finns i omlopp att köpa en begränsad mängd varor ökar konkurrensen om varorna och priserna ökar. 

 

Relaterad artikel: Amerikanska inflationen fortsätter skenar