Inflationen är här 

Idag presenterade Statistiska Centralbyrån de svenska inflationssiffrorna för maj. Inflationstakten är nu uppe på 7,2% vilket är den högsta siffran sedan 1991.

Inflationen förväntades öka men ingen analytiker trodde att denna nivå skulle nås. 

Hotell, restaurang, transporter, energi och mat ökar mest. Matpriserna har inte ökat så mycket på 39 år som de gör nu. Kyckling är upp 25% i år och även mjölk, ägg, kött och ost ökar mycket.

I april var årstakten på inflationen 6,4% och har alltså ökat ytterligare sedan dess. 

Riksbankens inflationsmål på 2% är avlägset och konsumenterna tar den största smällen. När lönerna inte ökar i samma takt som inflationen innebär det i praktiken en lönesänkning när inflationen gröper ur pengarnas värde. Reallönen sjunker. 

Inflationen går snabbt och Riksbanken har inte hängt med. Nu krävs därför högre räntor för att minska tillgången på billiga lån och därmed dämpa inflationstakten. Hittills har Riksbanken har höjt räntan med 25 punkter åt gången, dvs 0,25 procentenheter men sannolikt kommer det att skyndas på framöver. 

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/statistiknyhet/konsumentprisindex-kpi-maj-2022/