Höjd styrränta för att dämpa inflationen 

Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter, från 0,25 till 0,75 procent. Direktionens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Höjningen är den högsta sedan februari år 2000 och är en så kallad dubbelhöjning. Den gången höjdes styrräntan från 3,25 till 3,75 procent.

 

Relaterad Artikel: Räntan oförändrad till 2024

 

Svenskarna har vant sig vid låga räntor. Räntan har varit 0 eller lägre sedan 2014 och det har bidragit till att fler kunnat låna mer till konsumtion och investeringar. Tydligast syns de låga räntorna på bostadsmarknaden, där det gått att låna höga summor för att köpa dyra bostäder som ökat ännu mer i pris på grund av konkurrensen eftersom det varit lätt att få tag i kapital. 

 

Räntehöjningen spås dämpa konsumtionen

– Vi tror att räntan kommer att höjas ytterligare på kommande möten och lägga sig någonstans runt 2 procent längre fram, säger Stefan Ingves, avgående Riksbankschef. 

Den som har ett lån på tre miljoner kronor med 2% ränta som ökar till 3% får räkna med 2500 kronor mer i månaden i ökade räntekostnader. 

Räntan höjs för att motverka inflationen som omd en biter sig fast riskerar att leda till högre löner som i sin tur spär på inflationen ytterligare.

Läs också: Ny Riksbankschef utsedd