Hårdare regleringar väntar kryptobörser

Chefen för Amerikanska SEC, Securities and Exchange Commission, Gary Gensler meddelar att myndigheten arbetar på ett skarpare regelverk för kryptobörser.

En särskild grupp inom SEC har fått som uppdrag att undersöka handelsplatserna för att se hur de kan anpassas till ett reglerat system som kommer kunna kontrolleras lättare av SEC. I USA är SEC ungefär att jämföra med svenska Finansinspektionen. 

Häromdagen hackades kryptobörsen crypto.com och 34 miljoner USD stals. Liknande dataintrång har skett förut och det är inte ovanligt att  att personer inom organisationen stjäl eller att externa hackare utför denna typ av bedrägerier. Det är detta som SEC hoppas kunna komma åt med den nya hårdare lagstiftningen som skall arbetas fram.

Gensler motiverar sin vurm för att reglera kryptomarknaden med att det handlar om att skydda småspararna från de vanligaste bedrägerierna. Gensler är inte ensam i sin ståndpunkt och flera amerikanska politiker vill gå vidare med en hårdare reglering av hela kryptomarknaden.  

Förra året när Gensler talade på Aspen Security Forum underströk han riskerna med De-Fi, decentraliserad finans och att kryptovalutor inte uppfyller funktionskraven för att kallas pengar. 

Gary Gensler nämner ofta kryptovalutor och kriminell verksamhet i samma mening och menar att SEC snart skall lägga förslag på hur ett tydligare regelverk för hur kryptoplattformarna ska se ut enligt Decrypt. 

Gensler tycks ha hårdnat i sin kritik mot kryptovalutor sedan han tillträdde som ordförande för SEC i april 2021. Det fanns en förhoppning i kryptovärlden att han skulle mer pro-krypto eftersom han tidigare har föreläst om bland annat Bitcoin och kryptovalutor på det amerikanska prestigeuniversitetet MIT.

 

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

https://decrypt.co/90793/crypto-exchanges-set-face-tougher-regulatory-scrutiny-sec-chair