Handelsplats för solenergi på blockkedjan

Bild på solceller som levererar energi till blockkedjan

SP Group, en av Singapores största elleverantörer lanserar en blockkedjebaserad marknadsplats för förnybar energi.

Plattformen, vars syfte är att ge ökad transparens till företag som vill handla med förnybar energi, avtäcktes under ASEAN Energy Business forum i Singapore. Handeln sker genom så kallade Renewable Energy Certificates (REC), ett miljöcertifikat som bevisar att en särskild mängd inköpt energi härstammar från solceller.

SP Groups teknikchef Samuel Tan kommenterade:

”Genom blockkedjeteknologi skapar vi nya möjligheter för företag som vill handla med certifikat för förnybar energi på ett bekvämt, smidigt och säkert vis. Detta hjälper företagen att bedriva en grönare verksamhet och möta hållbarhetsmålen.”

Marknadsplatsen kommer att stödja både lokala och internationella REC:s och kontrakt har redan signerats med den globala fastighetsutvecklaren CDL och den multinationella bankkoncernen DBS. Tre stora leverantörer för solenergi – Cleantech Solar Asia, LYS Energy Solutions och Katoen Natie Singapore har också anslutit sig till marknadsplatsen.

Inte första energiprojektet på blockkedjan

Trots innovationen är detta inte den första energiplattformen som bygger på blockkedjan. Tidigare i oktober rapporterade Cointelegraph att ett decentraliserat peer-to-peer nätverk för handel av elektricitet som drivs av blockkedjeplattformen Skyledger lanserats. Plattformen ska enligt rapporter möjliggöra för privatpersoner att producera och sälja sin egen förnybara energi till elnätet.

Användningen av decentraliserade plattformar är utbredd när det gäller produktion och handel av förnybar energi som härstammar från solceller. I februari, lanserade den amerikanska delstaten New York projektet Microgrid för hushåll som vill köpa och sälja energi från solceller. I september meddelade också den australienska fastighetsgiganten Vicinity att de genomför tester med blockkedjelösningar för sitt $75 000 000-program för solenergi som bland annat ska förse ett helt köpcentrum med förnybar energi.

Framtidens energi distribueras på blockkedjan?

Ett framtidsscenario som diskuteras regelbundet är att hushåll och företag själva kommer att producera energi med hjälp av solceller. Om det uppstår ett energiöverskott kan det automatiskt säljas tillbaka till högsta budgivare på elnätet och bringa intäkter. Blockkedjan är ett effektivt verktyg för att sköta distributionen samt bokföringen av energins ursprung. Kommentera gärna hur du tror framtiden för energi ser ut nedan!

Är du intresserad av att se hur blockkedjan används för att revolutionera andra industrier? Läs vår artikel om hur blockkedjan används för att säkerställa diamanters ursprung.